Hörvikens IF

Gröna vallen

Uppdaterad 2015-02-06

Förening: Hörvikens IF
Bildad: 1935
Dräktfärg: Grönsvart tröja, svarta shorts, svartvita strumpor
Idrottsplats: Gröna vallen
Idrottsplats invigd: 1959. Match mot Högadals IS
Planmått: 105 x 65 m
Publikrekord: (Vita vallen) 1326 i match mot Sölvesborgs GoIF 9 sept. 1945
Publikrekord: (Gröna vallen) 1.200 personer, avslutningsmatchen av säsong 1971 mot Hasslö GIF. Övrigt: Hörvikens IFSvenska Landslaget 1620 den 2 juni 1985.
Serie 2017 (a-lag): Herr; Div 4. Blekinge.
Ort: Hörvik
Invånare: 784 (SCB 2010)
Hemsida: Hörvikens IF

Hitta till Gröna vallen

Orten Hörvik ligger på östra delen av Listerlandet, ca 13 km öster om Sölvesborg. Gröna vallen ligger på höger sidan när ni kommer in i samhället, utmed Hörviksvägen. Gamla idrottsplatsen finns till vänster.

Gröna vallen

Besökt; augusti 2012

I samband med en fotorunda i Blekinge för några år sen så var ett av besöksmålen Gröna vallen i Hörvik där Hörvikens IF håller till . Idrottsplatsen invigdes 1959 i en match mot f.d. storlaget Högadals IS. 700 personer bevittnade invigningen och den gamla idrottsplatsen fick agera parkeringsplats. Idrottsplatsen består av endast en 11 manna plan vilket ofta ger en mer stängd känsla. Sådant tilltalar mig. Mot den norra sidan gränsar planen mot en hembygdsgård och skola, medans skogen täcker av den södra sidan.

Kenth Borgström, fd fotbollspelare i Hörviken
– Föregångare till Gröna Vallen var Vita Vallen, en plan som var något av en skräck för motståndarna! Den hade som grund kalk och fick därför namnet Vita Vallen. Blekinge FF beslutade att planen inte skulle få användas men efter att ledningen i HIF bjudit ner Tore Brodd & Co på ålagille så godkändes planen av SvFF!

Publikrekordet för klubben är på den gamla planen, hela 1326 kom i sista omgången 1945 för möte mot Sölvesborg. I en bok från 50-talet står det att publikrekordet var rekord för landsortsfotbollen i Blekinge.

På Gröna vallen trängdes 1200 åskådare i sista matchen mot Hasslö GIF år 1971. Hörviken vann med 4-2 men konkurrenten Mjällby vann också och blev segrare i div. 4 med endast 2 måls marginal.

En del jippomatcher har spelats under åren på Gröna vallen. 1985 kom landslaget med Laban Arnesson som tränare hit. Laget bodde på Hanöhus i Hällevik, alltså samma ort som Mjällby håller till på. Men Sverige valde istället att möta Hörviken på Gröna vallen. Publikrekord 1620 personer. Matchen vanns av Sverige med 8-0.  Arrangör var Kenth Borgström.

Två år senare var det dags för nästa jippomatch, även denna gång mot ett landslag. Lite annorlunda får man säga. Skridskolandslaget med legenden Tomas Gustafsson i spetsen var på träningslänger, även de på Hanöhus. Skridskolaget ville spela fotboll och det blev mot Hörviken. Huruvida dom hade skridsko på får vara osagt men landslaget vann med 5-3.
Undrar hur många spelare det nuvarande skridskolandslaget hade lyckats skrapa ihop ?

Även klassiska TV-laget har varit här och spelat med Bengt Bedrup som ledare. 1986 kom 700 personer och tittade på.

Är ni på besök på Gröna vallen. Missa inte den gamla idrottsplatsen, Vita vallen. Den ligger andra sidan vägen. Nu är den dock en ogräsväxt grusplan där hästar kan hålla till.

Tack till Kenth Borgström för historik och äldre bilder.

Galleri

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden