Lysekils FF

Gullmarsvallen

Uppdaterad 2010-04-08

Förening: Lysekils FF
Bildad: 1921
Dräktfärg: Gul tröja, gula byxor, gula strumpor
Idrottsplats: Gullmarsvallen
Idrottsplatsen invigd: 1934
Planmått: ?
Publikrekord: ?
Serie 2014 (a-lag): Herr div 5 Bohuslän.
Ort: Lysekil
Invånare: 7628 (enligt SCB 2010)
Hemsida: Lysekils FF

Hitta till Gullmarsvallen

Kartlänk till Gullmarsvallen från eniro.se

Gullmarsvallen

Bilderna tagna Juli 2009.

Gullmarsvallen ligger otroligt vackert i Lysekil och är kanske Sveriges finaste idrottsplats. Arbetslösheten var stor under 30-talet i Sverige. Staten bekostade de arbetslösa stenarbetarna och resultatet blev magnifikt när idrottsplatsen stod klar till invigningen 1934. I boken ‘På edra platser’ presenterar Riksantikvarieämbetet et urval av de hundra idrottshistoriska idrottsplatser som Riksidrottsförbundet uppmärksammade vid 100 års jubileum 2003. Mer info om boken.

Beläget ute på en udde mot havet men ändå på promenadavstånd från centrum och omgiven av Bohusländska klippor. På södra långsidan finns en låg takläktare som sträcker sig merparten av planens längd. Läktaren består av tre rader med träbänkar med ståplatser bakom. Namnet Gullmar kommer ifrån fjorden Gullmarsfjorden som ligger på andra sidan av Lysekil.

Allt är perfekt för en arenanörd. Den mäktiga stenmursentrén med de vita grindarna, vändkorsen, stenmuren som sträcker sig runt tre sidor av planen, den vackra sittplatsläktaren, naturläktaren med det höga klippberget och så självklart den vackra utsikten och omgivningen.

I mina ögon, en riktig 10-poängare..

Galleri

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden