Klippans Förenade FF

Åbyvallen

Uppdaterad 2017-05-28

Förening: Klippans Förenade FF
Bildad: 1967
Dräktfärg: Vit tröja /vita byxor/vita strumpor
Idrottsplats: Åbyvallen
Idrottsplats invigd: 1936
Planmått: ? x ? m
Publikrekord: ?
Serie 2017 (a-lag): Herr: Div. 4 norvästra Skåne. Dam: Div. 3 nordvästra Skåne
Ort: Klippan
Invånare: 8411 (SCB 2015)
Hemsida: Klippans FFF

Hitta till Åbyvallen

I västra delen av orten ligger Åbyvallen, utmed Storgatan .

Åbyvallen

Åbyvallen invigdes 1936, bara fyra år senare brann läktaren ned. Men klubben var snabba med att bygga upp en ny som stod färdigt efter ett år. Med andra ord så är den nuvarande läktaren från tidigt 40-tal. Det är en välgjord och vacker träläktare med spröjsade gavelfönster. Ut från taket över löparbanorna sträcker sig fyra stänger för flaggor . Men det som utmärker sig mest med Åbyvallen är den pampiga entrén med stora blå dörrar och med ‘Åbyvallen’ i stor versal text ovanför. Även där med flaggstänger på vardera sidan av namnet. Med andra ord så gillas det att flaggas i Klippan.
Något ytterligare som utmärker Åbyvallen som en pampig idrottsplats är muren som sträcker sig från den östra kortsidan förbi entrén som är placerad i hörnet av Storgatan och längs med hela den södra sidan.

Klippans FFF är ingen felstavning utan står för Klippans Förenade Fotbollsförening. Bestående av Klippans BIF (1926-2004) och Forsby IF (1937-2004) som gick samman från säsong 2005.

En som verkligen förknippas med Klippan är Hasse ‘HP’ Persson. Legendaren som började sin karriär i Klippan och avslutade efter sejour i både Helsingsborgs IF , Landskrona BoIS och givetvis landslaget. Det finns mycket skrivet om denne långbente anfallare. Oftast är det stories om omöjliga mål men också ome en festglad herre. Det finns bra skrivet om honom på wikipedia bl.a.

En berättelse som får betecknas som typisk för ‘HP’ är denna som jag fick berättad för mig av Lasse Fors på Klippans FFF.

Säsongen 1951-52 spelade man två så kallade propaganda matcher på Åbyvallen man spelade mot Helsingborg IF o Råå IF. Det blir förlust båda matcherna HIF 5 -10 och Råå 2 – 5. Men det var storpublik båda matcherna. Men matchen mot HIF är en klassiker, då hade Hasse Persson återkommit till KBIF från HIF. HIF:s mål vaktades av landslagsmålvakten ”Rio” Kalle Svensson som efter VM bronset 1950 hade blivit Rio Kalle med hela svenska folket. Många är historierna om denna match. Men Rio Kalle var inte på bra humör efter matchen då Hasse Persson hade gjort 4 mål på honom. Ögonvittne beskriver hans sista mål i matchen på följande vis. Hasse hade dribblat sig igenom HIF försvar o kommer fri med Kalle i målet. Han laddar för skott o Kalle Svensson  finner för gott att vara ute i tid o slänger sig i ena hörnet dit han tycker Hasse siktar. Då stannar Hasse helt kallt upp o säger högt o tydligt så många på Åbyvallen hör detta; jaså, du trodde att jag skulle  skjuta där varpå han retfullt enkelt , sakta rullar in bollen i andra hörnet. HP kunde tjusa alla med sitt fantastiska spel.

Så är ni på resa i Skåne och söker efter bra stopp så är Åbyvallen ett toppenalternativ.

Galleri

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden