Blomstermåla IK

Blomstermåla IP

Uppdaterad 2013-05-12

Förening: Blomstermåla IK
Bildad: 1928
Dräktfärg: svartvit tröja, svart byxa, vit strumpa.
Idrottsplats: Blomstermåla IP
Idrottsplats invigd: 1946
Planmått: 105 x 65 m
Publikrekord: 4553 mot IF Elfsborg. Svenska Cupen kvartsfinal 1967.
Serie 2014 (a-lag): Herr; Div. 4 Elit Småland. Dam; Div. 4 Kalmar/Öland
Ort: Blomstermåla
Invånare: 1527 (enligt SCB 2010)
Hemsida: Blomstermåla IK

Hitta till Blomstermåla IP

Blomstermåla ligger i Kalmar län. Vid Ålem utmed E22 så är det ca 5 km västerut till Blomstermåla. Väl inne i samhället är det bara att följa genomfartsvägen. Idrottsplatsen ligger sen på höger sida i utkanten av samhället.

Blomstermåla IP

Bilderna tagna oktober 2009.

Idrottsklubbar från småorter som tagit sig högt upp i seriesystemet har alltid fascinerat och intresserat mig. T ex Billingsfors IK, Mjällby AIF, Ljungskile SK, Myresjö IF och då Blomtermåla IK.

Blomstermåla IK tillsammans med Myresjö IF är Smålands bästa fotbollsklubbar om man tittar på lag från mindre orter .
Myresjö har ca 650 invånare men ligger då bara ca 1 mil från större tätorten Vetlanda.
Tittar man som statistiknörd på maratontabellen över nästhögsta serien så ligger Blomstermåla IK på en 129:e plats . Av lagen från Småland så är man tolfte bäst. Fjärde bäst i Kalmar Län, bara Kalmarlagen och Nybro ligger bättre. Inte dåligt med tanke på att det bara bor 1500 personer på orten.
Övriga småländska lag i rankingen är ; (Plats 5) Kalmar FF, (13) Jönköping Södra IF, (30) Östers IF, (57) Kalmar AIK, (59) Husqvarna IF, (78) Myresjö IF, (85) Nybro IF, (87) IFK Värnamo , (111) Waggeryds IK, (112) Markaryds IF, (123) Gnosjö IF och sen då på en 129:e plats Blomstermåla IK.

Säsongen 1967 blev en riktig höjdpunk i klubbens historia. Då hade BIK tagit sig hela vägen till kvartsfinal i svenska cupen. Och det var inte direkt på någon räkmacka för BIK hade först slagit ut Kalmar FF och sen i åttondelsfinalen så fick IFK Göteborg pisk med 3-1 av BIK. I kvarten blev det dock en hedersam förlust med 3-1 hemma mot IF Elfsborg inför gällande publikrekordet 4553.
Kända spelare som bör nämnas är bröderna Magnussson, Benno och Roger som båda har Blomstermåla som sin moderklubb. Båda två fick ju en fantastisk karriär som utlandsproffs och landslagsspel.

Det har blivit 7 säsonger i gamla div. 2 (nuvarande Superettan), 154 matcher, 38 segrar, 30 oavgjorda och 86 förluster. Totalt 144 poäng. Säsongen 1971 var klubbens främsta i serien. Laget kom på en sjunde plats. Bara en poäng bakom Kalmar FF. Bakom sig i tabellen hade man bl.a. Helsingborgs IF.
Det va då de, nu är det annan tillvara för BIK. Nu spelar klubben fem nivåer lägre ner i seriesystemet i div.4 . Publiksnitt runt 70 personer på hemmamatcherna. Derbymatcherna mot Kalmar FF har nu bytts mot Timmernabben istället.
Men lagets trogna skara av fans kallar sig Blomstermåla Vikings. Här är det flaggor, ramsor och bengaler, inte dåligt med en supporterklubb i div. 4.

Blomstermåla Idrottsplats är det nog många som sett, den ligger precis utmed genomfartsvägen.
Två entréer finns det. Säkerligen var det stora behov på det under storhetstiden när alla kom med mynt istället för biljetter som ska scannas. Till dagens matcher i fyran räcker det med en grind och en sedel i näven.
På läktarkollen så hittar vi två st. En lång öppen träläktare som fick sig en renovering 2008 då den gamla som var något längre var i för dåligt skick. Det är på denna sidan som supporterklubben håller till.
På motsatta sida finns klubbhuset och en mindre öppen träläktare.

Klubben har även gjort en bok om klubbens historia som ni kan beställa .

Tack till Blomstermåla IK, Svarnte B och Hans K för historik..

Galleri

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden