Bodabruks GoIF

Bruksvallen

Uppdaterad 2012-03-05

Förening: Bodabruks GoIF
Bildad: 1926
Dräktfärg: blå tröja, svart byxor, blå strumpor
Idrottsplats: Bruksvallen
Idrottsplats invigd: 1957
Planmått: 100 x 65 m
Publikrekord: Derbyt mot Nybro 1965 kom över 1000 personer
Serie 2014: Dam;  Div. 3 sydöstra Småland
Ort: Boda Glasbruk
Invånare: 170 (enligt SCB 2010)
Hemsida: Bodabruks GoIF

Hitta till Bruksvallen

Orten Boda glasbruk ligger i Emmaboda komun i Småland. Orten ligger mer eller mindre utmed väg 25, ca 47 km väster om Kalmar. För att ta sig till Bruksvallen, kör in samhället och följ storgatan. Därefter vänster in på idrottsgatan. Bruksvallen ligger sen på höger sida.

Bruksvallen

Bilderna tagna September 2011

Glas symboliserar verkligen Småland men det småländska glasriket blir allt mindre. På många bruk sker neddragningar eller i värsta fall konkurs som i t ex Lindshammar. Annat var det förr, glaset var populärt, samhällen byggdes upp kring bruken. Tack vare dem så växte det upp idrottsföreningar i byarna.

Som i t ex Boda glasbruk (ja orten heter faktiskt så) så hade glasbruket stort inflytande. I mitten av 60-talet gjorde t.o.m. en kvällstidning ett reportage om fotbollsklubben då alla spelarna jobbade på bruket.
Bodabruks GoIF bildades 1926. Till en början låg idrottsplatsen i byn Hermanstorp ca 4 km ifrån Boda glasbruk. Den planen var dock inte fullstor.
En ganska annorlunda händelse att nämna inträffade 1940 i samband med 2:a världskriget i Europa.
Fotbollen i föreningen låg ner då det var förbjudet för bilförare att skjutsa fotbollslag ! Eftersom det inte fanns järnvägsstation i Boda stoppade Fotbollförbundet lagets deltagande i i div. I Smålandsserien. Man erbjöds spel i lägre division med avstod.
Den nuvarande idrottsplatsen Bruksvallen invigs 1957.

Under 60-talet kom klubbens mest framgångsrika år, man nådde topplaceringar i div. 4 och klubben nära avancemang till div. 3 vid två säsonger. Publiken strömmar till Bruksvallen, runt 600 personer var inte ovanligt på matcherna. I derbyt mot Nybro 1965 kom över 1000 personer. Boda vann matchen med 1-0.
Bland storspelarna kan man nämna bl.a. Leif ´Boda´ Fransson som senare gick till Östers IF där han vann Sm-guld och allsvenska skytteligan.

De var då det, nu är det annat. Glaset på orten lever för visso vidare dock i betydligt mindre regi än innan och det har även drabbat fotbollen som tvingats avstå sitt herrlag under flera år. Men däremot till skillnad från många andra lag så har man satsat på damfotboll. Där har man faktiskt två lag med i seriesystemet.

En mer utförlig historik om klubben finns på deras hemsida

Att idrottsplatsen fick namnet Bruksvallen var väl inte så konstigt, Glasvallen hade iofs även varit ett alternativ. Finns förresten en idrottsplats i Sverige som heter Glasvallen, den ligger i Limmared i Västergötland.
Bruksvallen påminner om de flesta andra idrottsplatserna från mindre tätorter. Klubbhus, enkla bänkrader, avbytarbås i trä och sen en anslagstavla.
Men det som utmärker Bruksvallen är den förnämligt tjusiga entrén. Den är verkligen en riktig pärla. Består som ni ser nedan av två entréholkar med stålgrind emellan. Ovanför grinden i en båge står namnet Bruksvallen graverat i fin härlig gammal stil och som grädde på moset en Bodaspelare på toppen. En riktig 10 poängare delas ut här !

Tack till Markku Ahonen för historik.

 .

Galleri

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden