Furuby IF

Furuvallen

Uppdaterad 2012-06-10

Förening: Furuby IF
Bildad: 1933
Dräktfärg: blå-vitrandig tröja, blåa shorts, blå strumpor
Idrottsplats: Furuvallen
Idrottsplats invigd: 1952
Planmått: 105 x 65 m
Publikrekord: Troligtvis i invigningen mot Huskvarna, 600 personer
Serie 2014 (a-lag): Herr; Div. 5 södra Småland
Ort: Furuby
Invånare: 369 (enligt SCB 2010)
Hemsida: Furuby IF

Hitta till Furuvallen

Furuby samhälle ligger mer eller mindre utmed väg 25 mellan Växjö och Kalmar, kör in i samhället och följ skylt mot idrottsplatsen..

Furuvallen

Bilderna tagna September 2010.

Det kom ett mail i början av Maj från Furuby IF.
– Jag saknar Furuby IF:s idylliska Furuvallen på er hemsida. Jag bifogar några bilder.
________________________________________________

Mitt fotobesök på Furuvallen gjorde jag en solig höstdag i slutet av September 2010. Hösten hade verkligt anlänt och det var frost på morgonen i Furuby men solen var oerhört stark och ville gärna lämna lite stoft från sommaren igen.
Jag minns så väl mitt förra besök på Furuvallen. Det var en vårdag i mitten på 80-talet när jag gjorde min pojklags debut i en match mot Furuby IF. Som forward med egenskaperna usel kondition men ganska dåligt skott.

Lite info om klubben.
Furuby IF bildades 1933 i en by några km söder om samhället. Precis som många andra småklubbar så spelade man först på något som man i alla fall kallade för fotbollsplan, i detta fall hette hemmaplanen då ´Ängen i Fägerstad´. I slutet av 30-talet flyttade man till en plan i Furuby som gick under smeknamnet ´Koskitavallen´.
Under krigsåren i början av 40-talet så hade man inget eget lag utan spelade ihop med grannortens lag Åryds IK.
Bandy har även funnits på programmet, fram till 1965. Givetivs var det någon sjöis som fungerade som hemmaplan. Bl.a. spöade man Huleviks GIF med 29-0 i någon match.
1952 invigs Furuvallen inför 600 åskådare med en match mot Huskvarna IF. Sen dess har man byggt klubbstuga, rivit klubbstugan, byggt en ny och anlagt en grusplan.

Furuvallen ligger idylliskt mitt i Furuby, granne med både skolan och kyrkan. På motsatta sida från entrén ligger en röd lång ladugård, tack vare den så blir det än mer småländsk landsbygdsidyll.

Förrutom Furuby’s Furuvallen så är det inte så vanligt att man döper en idrottsplats med något av ortsnamnet i men några andra exempel är Glömmingelunden (Glömminge IF), Hultsjövallen (Hultsjö IF), Klavrevallen (nedlagda Klavreströms IF), (Orrevallen (Orrefors IF) Vederslöv&Dänninelanda IF (Dänningevallen) och Älmekulla (Älmhults IF).

Furuby lär aldrig få några problem med att få ihop folk, visserligen bor det bara drygt 400 på orten men läget utmed snabba väg 25 är smidigt och sen bara 15 minuter från Växjö.

Tack till Martin Åberg, Furuby IF för bilder och historik..

Galleri

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden