Gullaboås IF

Björkvallen

Uppdaterad 2014-08-15

Förening: Gullaboås IF (Ihopslaget med Gullabo SK)
Bildad: 1929
Dräktfärg: svart/röd tröja, svarta byxa, svarta strumpa.
Idrottsplats: Björkvallen
Idrottsplats invigd: 1960
Planmått: 100 x 60 m
Publikrekord: ?
Serie 2014 (a-lag): Division 4 sydöstra Småland
Ort: Gullaboås
Invånare: Ingen uppgift
Hemsida: Gullaboås IF

Hitta till Björkvallen

Gullaboås ligger på vägen mellan Vissefjärda och Torsås i Kalmar län. Idrottsplatsskylt finns utmed vägen.

Björkvallen

Besökt juni 2009.

Björkvallen ligger trevligt ute i skogen. Både som idrottsplats och som festplats. Jag förmodar att den fina entrén även används till fotbollen. Den är fin folkparkstil . Målad i klubbens färger rött och vitt. Från entrén är det ca 50 meter att ta sig till fotbolsplanen. Planen har ett vackert läge med skog, äng och grässlänter med bänkrader runt om. En typisk landsbygdsidrottsplats.

Gullaboås IF bildades 1929. Men det var minsann ingen lätt start för klubben. Delar av bygden var emot idrottsföreningen. Bl.a. bönder som tyckte att ungdomar skulle syssla med vettigare saker än att trötta ut sig inom sportens värld.
Det gick så långt att det ordnades protestlistor i form av namnlistor som motståndarna lämnade in hos Länsstyrelsen i Kalmar. Givetvis så fanns det ingen regel mot att bilda en idrottsförening. Som inte det var nog så tog ju föreningen inträde på sina matcher, 25 öre kostade det. Fy !!
Hade något liknande kunnat inträffa idag att folk gick emot en idrottsförening ? Allt var inte bättre förr.
Ungefär som när TV-programmet Svar Direkt med Sivert Öholm hade en debatt om hårdrocken på 80-talet. Hur farlig den var. Detta filmklipp måste ses Den livsfarliga hårdrocken i Sverige

Över till Gullaboås IF. Föreningen fick som sagt ingen lätt start och i första matchen blev det stryk med 18-0 mot Torsås GoIF. Några år senare, 1934 fick man dock revansch och slog storebror Torsås GoIF med både 3-1 och 4-3.
I slutet av 50-talet byggdes Björkvallen om till en mer modern idrottsplats, bl.a. med omklädningsrum. Tidigare bytte man bl.a. om i skjulet där chokladhjulet fanns. Festplatsen Björkängen har alltid varit en stor inkomstkälla. Ett tag låg festplatsen i dvala men sen slutet av 90-talet är det liv här igen. Senast med Brolle som artist.

En mer utförlig historik finns på klubbens hemsida

Galleri

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden