Tegnaby GoIF

Tegnaby Idrottsplats

Uppdaterad 2008-11-06

Förening: Tegnaby GoIF
Bildad: 1941
Dräktfärg: Gul tröja, svarta byxor, gula strumpor
Idrottsplats: Tegnaby IP
Idrottsplats invigd: 1956
Planmått: 100 x 60 m
Publikrekord: ?
Serie 2014 (a-lag): Nedlagt sen 1979
Ort: Tegnaby
Invånare: Ingen uppgift
Hemsida: Tegnaby Hembygdsförening

Hitta till Tegnaby IP

Tegnaby by ligger ca 1 mil söder om Växjö. Det är lätt att hitta till idrottsplatsen även om den ligger väl gömd i skogen. Kör man på väg 30 mellan Växjö och Tingsryd så svänger man av ca 1 mil söder om Växjö mot Krokvik in på den gamla vägen. Efter ca någon km på vänster sida finns en mindre idrottsplats skylt.

Tegnaby IP

Bilder tagna Maj 2007 och September 2008.

Tegnaby GoIF bildades 1941 och då spelade man på mossen som är dagens plan, denna renoverades 1956 och blev sedan Tegnaby idrottsplats. Då byggdes även omklädningsrum. Under 60-talet hade klubben sina glansdagar med både a-lag, b-lag och juniorlag. Säsongen 1962 var klubbens bästa då man spelade en säsong i div 5.

I samband med att klubben fick problem med att rekrytera spelare i slutet av 70-talet så lades klubben ner. Omklädningsrummen som fanns på idrottsplatsen brann ner i en anlagd brand också de i slutet av 70-talet. Materialbod och kioskbyggnad finns fortfarande kvar på idrottsplatsen. Senaste säsong man hade lag var 1979 då man spelade i div 6 Växjö med tabellraden 18 0 0 18 8-102 0. Till sista seriematchen (borta mot Slätthög) tvingades laget lämna WO.

Efter att klubben lagts ner har flera närliggande klubbar använt planen bl.a Ingelstads IK, Åryds IK och senast Sandsbro AIK. Men då Tegnaby äger planen så har kommunen lovat att sköta klippningen gentemot att andra klubbar får använda den. Smålandsposten gjorde ett reportage om planen 2007 och om hur igenväxt den var, läs om reportaget här. Sen dess har det inte hänt någonting och planen växer igen mer och mer. Snart blir den väl en del av skogen som fd. Ygdevallen i Söftestorp några mil söderut.

Tegnaby idrottsplats är en riktigt fin skönhet som hade passat perfekt för ett lågdivisionslag.  Gömd i skogen med en brant sluttning på ena sidan och resten av planen är omgiven av skogen. Sikten från kullen över planen är magnifik. Förr fanns bänkrader framför kiosken men de är numera borttagna.

Tack till Micke på Tegnaby Hembygdsförening för bilder och information..

Galleri

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden