Tolg IF

Dackevallen

Uppdaterad 2010-09-14

Förening: Tolg IF
Bildad: 1949
Dräktfärg: svart-rödrandig tröja, svarta byxor, röda strumpor
Idrottsplats: Dackevallen
Idrottsplats invigd: 1963
Planmått: 106 x 65 m
Publikrekord: Invigningsmatch mot Rottne 1963
Serie 2014 (a-lag): Herr; Div. 6 Växjö
Ort: Tolg
Invånare: 54 (enligt SCB 2010)
Hemsida: Tolg IF

Hitta till Dackevallen

Dackevallen ligger inte i Tolg utan ca 4 km nordöst om Tolg by. Kommer man från Rottne och kör mot Tolg så ser man idrottsplatsskylten i byn Ödetofta utmed vägen. Från den skylten är det ca 2 km norrut.

Dackevallen

Bilderna tagna Augusti 2010.

Tolg är en by som ligger ca 3 mil norr om Växjö. Bygden runt om är väldigt naturskön med småländskt bondelandskap, fina sekelskifteshus blandat med täta granskogar. Själva byn ligger väldigt fint med en kyrka på en kulle och byn nere vid ån. Där finns bl.a. ett trevligt fik och välbevarad lanthandel som fortfarande är i bruk.

Tolg IF bildades 1949 och kan man säga att det är en klassisk småländsk ‘gärdsgårdsförening’ . Många liknande föreningar som t ex Tegnaby GoIF och Grönskogs IF har gått i graven under åren. Men lilla Tolg IF är verkligen en levande förening som satsar framåt. Nyligen byggdes klubbhuset om till 60års kalaset, till denna säsong så har man förutom a-lag även ett reservlag samt ungdomsverksamhet.

Dackevallen i sig liknar väl dom flesta andra byidrottsplatser. En enkel entré, klubbhus och lite bänkar utplacerade lite här och där. Men den ligger väldigt mysigt och har skogen som granne på två av sidorna. Jag gillar dessa små idrottsplatser som bara dyker upp från ingenstans när man har kört ute på landet och trott att man kört fel.

Föreningens nuvarande plan invigdes 1963 med match mot Rottne, vinst 2-1. Samma match har publikrekord med ca. 400 besökare. Den gamla planen ligger strax bredvid och fungerar som träningsplan. Under 80-talet gjorde sig klubben ‘känd’ genom att vara Smålands sämsta lag. Under tre säsonger så tog man inte ett poäng. Därefter har det blivit lite bättring. Under en period ibörjan av 2000-talet så spelade man i div. 5 några säsonger. Bästa placering är tvåa i div. 5.

12sept86

Men som en aktiv spelare säger:
– Trots denna mindre smickrande utmärkelse är jag väldigt stolt att vi har spelat serie i 60 år i sträck i vår lilla by.

När man som jag är ute och fotar bland diverse byar och konstiga platser så finner man ibland en viss liknelse mellan vissa ställen och idrottsplatser. När jag hade varit och fotat Dackevallen så finns det en liknelse med Slätthögs BoIF, hemmahörande utanför Moheda.

Båda idrottsplatserna ligger inte i byn där klubben hör hemma, båda ligger utmed vägen, båda ligger inte direkt i närheten av någon större bebyggelse och båda har skogen som granne. Det som dock skiljer dem åt är att Slätthög har en skranglig träläktare i tak som troligtvis hör till dom mindre i Småland. Mer om deras idrottsplats Hultavallen kommer senare i höst.

Om ni av någon händelse är och besöker Dackevallen men gärna vill fota någon idrottsplats till i närheten så har ni antingen Vidingeskans i samhället Rottne eller så fortsätter ni den vackra vägen förbi Tolg by och följer sedan vägvisningar till den lilla kyrkbyn Berg. Mittemot den gamla bevarade Caltexmacken i byn finns en smal väg som leder in till nedlagda Bergslunds GoIF’s hemmaplan. Planen är fortfarande i bruk men är något nergången och sen har den härliga gamla klassiska målställningar som tar en tillbaka 50 år i tiden.

Tack till Stefan Svensson, Tolg IF för bilder och historik.

 .

Galleri

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden