Fåglaviks IF

Fåglaviks Idrottsplats

Uppdaterad 2013-01-28

Förening: Fåglavik IF
Bildad: 1932
Dräktfärg: Grön tröja och vita byxor.
Idrottsplats: Fåglavik Idrottsplats
Planmått: ? x ? m
Serie 2012 (a-lag): Nedlagt sen 1954. Säsong 1953-54 Div. 8 Herrljunga .
Ort: Fåglavik
Invånare: 142 (enligt SCB 2010)
Hemsida:

Hitta till Fåglaviks IP

Fåglavik samhälle ligger ca 10 km nordost om Herrljunga i Västergötland. Välj väg 151 utifrån Herrljunga och följ sedan skylt vänster in mot Fåglavik. För att ta er till det som en gång var idrottsplatsen. Kör över järnvägen men stanna vid den gamla övergivna vackra tågstationen (om den står kvar). Väl andra sida spåret följ genomfartsvägen som heter Glasbruksvägen. Där det står en skylt ‘Fåglaviks Folkets Park’ svänger du in. Det som en gång var idrottsplatsen ligger strax bakom parken. Endast en öppen äng idag med en liten röd bod finns kvar.

Fåglaviks IP

Bilderna tagna juli 2009

Jag skrev för ett tag sen på facebook om kommande uppdatering om stackars Fåglavik.
Samhället Fåglavik en mil nordost om Herrljunga har minsann inte haft en ljus utveckling. I början av 1960-talet bodde åtminstone 360 invånare i Fåglavik, vid SCB senaste räkning för småorter uppgavs Fåglavik ha en befolkning av 142 st. En minst sagt dyster minskning.
Fotbollslaget lades ner redan på 50-talet, orten förlorade sin plats som tågstopp under 70-talet, det stora glasbruket lades ner 1978, sen har även alla affärer lagts ner och så revs även glasbruket.
Det lustiga var att det var fotbollslaget som lades ner först, och det redan på 50-talet. Glasbrukssamhällen brukade annars vara starka idrottsfästen trots liten befolkning på orterna. T ex Åfors, GullaskruvBjörkshultMålerås och Bodabruk. Alla fem är små orter med bara ca 50-200 invånare som haft lag så länge glasbruket varit i drift. Av de nämnda ovan är det dock bara Bodabruk som fortfarande har lag, dom har ett damlag.
Fåglaviks IF bildades 1932, tror jag. Det var i alla fall första säsongen. Debuten slutade med en andra plats i en serie som då hette Klass 3 Central. Sista seriespelet för klubben blev 1953-54, då slutade man fyra av sex lag i Herrljunga Div. 8 .
Vad som hände med föreningen och idrottsplatsen därefter vet jag ingenting. Det enda jag vet är att fotbollsplanen användes i alla fall en bit in på 80-talet men då mer som allmän fotbollsplan. Men när även byns barn övergav planen så fick den växa igen.
Och sen mitt besök 2009 så har orten förlorat sin status som tätort. En ort med minst 200 invånare enligt SCB..

Galleri

Copyright Idrottsplats.se 2014 By vixxofsweden