Arenan som tog Gotlandsidrotten till nya höjder
Publicerad den 19-11-19Gutarnas egna olympiad – Stångaspelen – är antagligen det som först dyker upp i huvudet när Gotland och sport nämns i samma mening. Det är ett idrottsevenemang med fokus på gotländska sporter som kast med stenvarpa, stångstötning, rövkrok och ryggkast. Men faktum är att Gotland länge har haft ett rikt föreningsliv inom idrotten, även i mer traditionella sporter. Framför allt damlagen Visby Ladies i basket och Endre IF i innebandy, är framgångsrika topplag som båda spelar i Sveriges högsta serier. Trots att lagen länge har funnits i sina respektive elitserier har Visby och övriga Gotland saknat en präktig inomhusarena. Detta skulle komma att förändras 2014 när första spadtaget för Ica Maxi Arena togs.
Källa Pixabay
Tuff och konkursdrabbad start
Arenan hade till en början svårt att gå runt. Besökarsiffrorna tog inte riktigt fart förrän några år efter invigningen. Arenans läge är en bit utanför Visby, vilket kräver transport med buss eller bil. Företaget O'Learys som drev restaurangen i arenan gick i konkurs bara ett och halvt år. Idag drivs restaurangen istället av en ny ägare som lyckats bättre. Samtidigt har arenan börjat fastnat i gotlänningarnas medvetande. Den har blivit en del av Visby och har nu en mer regelbunden ström av både besökare och varierade evenemang.
Nu är det med andra ord möjligt att ta en öl och hamburgare innan matchen och göra besöket till en helkväll. Skulle matchen mot förmodan inte bjuda på något underhållningsvärde kan du alltid ha ett sido-bet vid sidan av. Du kan till exempel satsa på fotboll med Betfair eller kolla upp något annat intressant odds när matchen framför dig inte bjuder på den spänning du hade hoppats på. Till exempel inom Premier League, FA-Cupen eller spanska La Liga.
Källa Pixabay
Nya möjligheter att arrangera kultur- och sportevenemang
Arenan har plats för upp till 2 200 personer, där 1 500 är sittplatser längs långsidorna. På ena kortsidan finns VIP-loger att hyra med möjlighet för mat och dryck för 30 personer. I taket sitter en jumbotron eller mediakub, det vill säga fyra ihopkopplade skärmar, som förser hela arenan med video. Hela bygget känns modernt och innebar ett rejält uppsving från alternativen som fanns innan. Spelplanen är anpassad för flera sporter, naturligtvis basket och innebandy, men även volleyboll, handboll, futsal och gymnastik. För att kunna dra in pengar på bästa sätt har det installerats digitala reklamskyltar som företag kan hyra.
Andra evenemang som möten och konserter är också vanligt förekommande på Ica Maxi arena. När arenan invigdes ville kommunen att arenan skulle vara en mötesplats för alla gotlänningar, inte bara sportintresserade. Även om idrott varit den primära aktiviteten på arenan har en del kulturevenemang också arrangerats. En intressant aspekt är att arenan är mycket modern sett ur ett klimatperspektiv. Den är byggd för att vara så energisnål och effektiv som möjligt med solcellspaneler på taket.
Det tog ett tag för arenan att ta fart, men Ica Maxi arena i Visby är idag ett bevis på att långsiktigt tänkande och en god vilja till slut lönar sig.