Europamästerskapet 2024: förväntningar och resultat
Publicerad den 24-11-21
Ett mästerskap som bjöd på allt och lite till
Kylian Mbappé med brutet näsben och en mask över ansiktet. Toni Kroos sista mästerskap i karriären, och fyra assist från den 17-årige spanjoren Lamine Yamal. Under Europamästerskapet 2024, som spelades i Tyskland mellan den 14 juni och 14 juli, bjöds vi både på fotbollsgodis från favoriterna och en och annan oväntad överraskning. Genom att gå igenom lagens prestationer i turneringen kan vi få en bättre förståelse för vad som gick enligt förväntan och vad som överraskade mest – och inte minst erfarenheter att ta med oss in i kommande mästerskap. Detta är kunskap som kan vara bra att ha, inte minst när man spelar på Mostbet sportevenemang.
Formatet och spelupplägget för Europamästerskapet 2024
I årets upplaga deltog 24 lag, som var indelade i sex grupper om fyra lag. De två bästa lagen från varje grupp gick vidare till slutspelet tillsammans med de fyra bästa grupptreorna, vilket ökade chanserna för att även vissa bubblare kunde gå långt. En stor positiv överraskning var att Georgien, som var bland de lägst rankade lagen, lyckades gå vidare från gruppspelet.
Kvalificering och gruppspelets betydelse
Kvalificeringsprocessen innebar att lagen hade förberett sig väl inför de tuffa matcherna, och i gruppspelet ställdes flera favoriter mot varandra. Gruppspelets resultat gav en fingervisning om vilka lag som hade möjlighet att gå långt i turneringen och vilka som riskerade att slås ut tidigt. Samtidigt innebär en turnering alltid att oväntade faktorer kan avgöra matcher, såsom spelarnas skador, speltid under säsongen i sina respektive hemmalag eller konflikter inom truppen.
De största favoriterna inför Europamästerskapet 2024
Spanien – Europamästare 2024
Teknisk briljans och bollskicklighet gav utdelning
De skyhöga förväntningarna infriades! Det spanska landslaget är kända för sitt stora bollinnehav och tekniska spel, och många hade nog tippat att se dem i finalen. Matchhjälte den 14 juli blev inhopparen Mikel Oyarzabal, som tryckte in segermålet i den 86:e minuten.
Turneringen bådar också gott inför framtiden, då flera av lagets unga spelare klev fram. Finalens första mål gjordes av 22-årige Nico Williams i den 47:e minuten och framspelningen kom från Lamine Yamal, 17 år. Han blev dessutom historisk som den förste spanske spelaren att göra fyra assist i ett och samma mästerskap. Följaktligen blev Yamal utsedd till turneringens bäste unga spelare. Dessutom blev Spaniens mittfältare Rodri utsedd till hela mästerskapets bäste spelare.
Flest EM-guld i världen
Spanien imponerade genom att hålla sig till sitt traditionsenliga bollinnehav och taktiska spel, och sågs av många som värdiga vinnare. Till och med silvermedaljören Englands förbundskapten, Gareth Southgate, medgav att Spanien har varit det bästa laget sett över hela turneringen.
Den spanska segern blev också historisk på så sätt att Spanien nu är det land i världen med flest EM-guld – totalt fyra stycken.
Frankrike – starkt lag med nyckelspelare och erfarenhet
Förhandsfavorit
Efter guld i Nations League 2021 och silver i VM 2022 var Frankrike en klar favorit. Med stjärnor som Kylian Mbappé och Antoine Griezmann ledde de förhandsrankningarna. Frankrike, som kallas ”Les Bleus” (de blå), har en talangfull och erfaren trupp som är kända för att kunna leverera under press.
Förlust mot Spanien i kvartsfinalen
Frankrike presterade väl under gruppspelet och gick vidare till slutspel, men stötte på tufft motstånd i semifinalen där de förlorade mot Spanien. Deras prestation följde delvis förväntningarna, men många fransmän hade såklart hoppats se sitt landslag gå hela vägen till final. En viss försvagning kom redan i första matchen mot Österrike där deras största stjärna Mbappé bröt näsbenet och tvingades spela resten av turnering med en ansiktsmask som skydd. Detta påverkade med största sannolikhet det faktum att det enda målet Mbappé gjorde i EM 2024 var ett straffmål.
England – gulddrömmen blev till silver
Ett lag med både erfarenhet och unga spelare
Harry Kane och Jude Bellingham var några av de mest omtalade spelarna i det engelska laget, och det var förväntat att England skulle gå långt.
Skickliga underdogs
Englands stora styrka i turneringen var att de genom hela mästerskapet lyckades vända sina matcher från underläge till seger. Detta tog laget hela vägen till final, vilken kom att bli en riktig rysare. I 73:e minuten kvitterade Cole Palmer till 1–1, men en knapp kvart senare reducerade Spanien till 1–2, som blev matchens slutresultat. Att förlora en final är givetvis en besvikelse, men givet det svåra motståndet ska engelsmännen trots allt vara nöjda med sina silvermedaljer.
Tyskland – hemmaplansfördel och stor turneringserfarenhet
Förhoppningar och farhågor
Ingen glömmer väl Tysklands jordskredsseger i semifinalen mot Brasilien 2014, då laget fullständigt sopade banan med hemmanationen och vann med hela 7–1. Tyskland vann sedan hela världsmästerskapen genom att i finalen besegra Argentina med 1–0 på förlängningstid. Samtidigt fanns en oro för en upprepning av VM-fiaskot från 2022, då Tyskland åkte ut redan i gruppspelet.
Med hemmaplansfördel och flera veteraner kvar i laget, som exempelvis målvakten Manuel Neuer och anfallaren Thomas Müller, hoppades man nu på revansch. Lägg därtill Toni Kroos som under några år inte spelat i landslaget, men nu valde att avsluta sin framgångsrika fotbollskarriär inför sin hemmapublik.
Starkt publikstöd
Resultatet blev dock varken fiasko eller succé. Hemmapubliken hejade fram sitt landslag till kvartsfinalen, men man lyckades inte stå emot det spanska motståndet och förlorade med 1–2.
Andra starka kandidater
Italien – regerande Europamästare med fortsatt ambition
EM-guld 2020
Som regerande mästare hade ”Squada azzurra” (de medelhavsblå) en stabil grund med spelare som Jorginho, Federico Chiesa och målvakten Gianluigi Donnarumma, och hoppades kunna gå långt i turneringen efter EM-guldet 2020.
Åkte ut i åttondelen
Trots höga förväntningar lyckades Italien inte riktigt nå upp till sin tidigare form med snabb, teknisk anfallsfotboll. De gick relativt långt, men tappade sitt momentum i avgörande matcher och förlorade åttondelsfinalen mot Schweiz.
Portugal – Cristiano Ronaldo och en ny generation talanger
En generationsväxling
Mästerskapet innebar en gyllene chans för Portugal att låta stjärnor som Cristiano Ronaldo briljera, och samtidigt ge yngre fotbollslöften som exempelvis João Félix och Rafael Leão chans att visa upp sig och få erfarenhet från större turneringar.
Förlorade på straffar
Portugal presterade starkt i gruppspelet, men pressen på deras unga spelare visade sig vara en utmaning i senare omgångar och laget förlorade på straffar i kvartsfinalen mot Frankrike.
Nederländerna – återkomst till toppnivån
Viktiga spelare och förväntningar på laget
Med Virgil van Dijk och Matthijs de Ligt som starka pjäser i försvaret hoppades många att Nederländerna åter skulle kliva fram som ett av Europas bästa fotbollslag.
Framgångar och motgångar i turneringen
Nederländerna gjorde en stabil insats och imponerade på många. I semifinalen mot England räckte det dock inte hela vägen, och laget förlorade med 1–2.
Bubblare i Europamästerskapet 2024
Kroatien – en upprepning från 2018?
I VM 2018 skrällde det rejält när Kroatien gick hela vägen till final och tog silver – det kroatiska landslagets största bedrift någonsin. Detta följdes upp med VM-brons 2022, och Kroatien har de senaste åren blivit ett lag att räkna med i mästerskapssammanhang.
Flera stjärnveteraner
En viktig anledning till Kroatiens framgångar är Luka Modric och Ivan Perisic.
Dödens grupp
I Europamästerskapen 2024 hade Kroatien oturen att hamna i ”Dödens grupp,” med de regerande Europamästarna Italien och de blivande Europamästarna Spanien. Tyvärr lyckades man inte ta sig förbi dessa två giganter utan slutade trea före Albanien.
Danmark – starkt kollektiv och stor passion
Viktiga nyckelspelare
Danmark hade spelare som Christian Eriksen som bidrog till lagets sammanhållning.
Framgångar och motgångar i turneringen
Trots att Danmark ses som en outsider i mästerskapssammanhang så visade laget både hjärta och passion, och tog sig vidare från gruppspelet. I åttondelsfinalen förlorade de dock mot Tyskland med 2–0.
Belgien – generationens sista chans till guld
Erfaren spelargeneration med potential
Med världsspelare som Kevin De Bruyne och Romelu Lukaku hoppades många att Belgien skulle ta sig tillbaka till toppstriden. Efter en intern spelarschism valde Thibaut Courtois, en av världens bästa målvakter, att nobba spel i EM 2024. Detta innebar givetvis en klar försvagning för Belgiens lag.
Framgångar och motgångar i turneringen
Belgien gjorde en fin insats men kämpade med att leverera konsekvent och uppnådde inte sin högsta potential. De lyckades ta sig vidare från gruppspelet men förlorade mot Frankrike i åttondelsfinalen.
Faktorer som kan ha påverkat lagens prestationer
Hur mycket statistik man än går igenom och hur noga man än följer både landslagen och spelarna i sina hemmalag, så finns det alltid faktorer som inte går att förutspå. Det kan exempelvis handla om skador eller spelarnas form under turneringen. Förutom att utgöra hinder för de skadade spelarna så kan också laget som helhet påverkas av viktiga spelares frånvaro. Dessutom kan både vädret och spelplatserna inverka på spelarnas prestationer, särskilt för lag som inte är vana vid de nordeuropeiska klimatförhållandena.
Tränarstrategier och taktiska överväganden
Tränarnas strategi blev avgörande för många lags framgång. Taktiska misstag eller anpassningar gjorde att vissa lag presterade över förväntan medan andra inte lyckades leva upp till sitt rykte.
Sammanfattning av de starkaste favoriterna och potentiella överraskningarna
Generellt kan man säga att lag med stark sammanhållning och tydliga taktiska strukturer gick längre än väntat i Europamästerskapen 2024, medan de som förlitade sig på individuella prestationer inte nådde lika långt. Det tydligaste exemplet är kanske Europamästarna Spanien, som med sitt stora bollinnehav och med en blandning av individuell skicklighet och kollektiva fotboll lyckades ta sig hela vägen till seger.
Sverige missade EM – ett hårt slag för alla blågula hjärtan
Att Sverige inte tog sig till EM i Tyskland är såklart en tagg i hjärtat på många svenska fotbollsfans. Efter en svår kvalperiod lyckades landslaget inte ta sig till slutspelet, vilket väcker frågor kring den svenska fotbollens utveckling och vad som behöver förbättras för att Sverige ska kunna konkurrera internationellt igen. Nedan ska vi titta på några aspekter av detta.
En svår kvalperiod och poängtapp
Under kvalet till EM 2024 mötte Sverige hårt motstånd och hade svårt att få med sig tillräckligt många poäng. Trots några få starka prestationer lyckades laget inte hålla jämna steg med de bästa i gruppen, vilket ledde till poängtapp i de avgörande matcherna. När det svenska landslaget dessutom kämpade med att hitta en stark och effektiv målskytt och ett stabilt försvar, blev det alltför svårt att nå hela vägen till ett EM-slutspel. Detta misslyckande blev också anledningen till att förbundskaptenen Janne Andersson tvingades att sluta direkt efter EM-kvalet.
Klubblag och deras roll i utvecklingen
En viktig faktor i utvecklingen av ett starkt landslag är framgången hos de svenska klubblagen, där spelare tränas och får erfarenhet. Allsvenskan, Sveriges högsta division, är hem för flera klubbar som arbetar för att utveckla talanger som kan bli aktuella för landslaget. Allsvenskans tabell 2024 visar att klubbar som Malmö FF, Elfsborg och Stockholmslagen Hammarby, AIK och Djurgården presterar starkt, men det räcker inte hela vägen för att skapa ett stabilt landslag. De svenska lagen når inte riktigt upp till den nivå som krävs i de europeiska cup-spelen. De senaste åren är det endast Malmö FF som rönt vissa framgångar ute i Europa. Bristen på erfarenhet från Europasammanhang påverkar också kvaliteten på fotbollen här hemma, eftersom de internationella cuperna skapar kunnande och internationellt tempo i spelet som vårt landslag så väl behöver. Lägg till att många av de svenska spelarna i de europeiska proffslagen inte platsar i första-elvan utan är inhoppare eller rent av bänknötare, och vi har några viktiga anledningar till varför kvaliteten i Allsvenskan lämnar en del övrigt att önska.
Säsongens prestationer
Under säsongen har Malmö FF, Hammarby och Elfsborgs poängställning vittnat om starka prestationer och följaktligen topplaceringar i den Allsvenska tabellen 2024. Dessa lag har spelat med stor passion och skicklighet, och deras framgångar har satt press på andra klubbar att höja sin nivå. Samtidigt visar det forna storlaget IFK Göteborgs poängställning på en utmanande säsong. Trots en bred och framgångsrik ungdomsverksamhet kämpar de nu för att inte hamna på kvalplats. Poängställningen i division 1 (Superettan), med Degerfors, Öster och Landskrona i topp, kan ge en föraning om vilka lag som kan komma att flyttas upp till 2025 års säsong av Allsvenskan.
Svensk fotbolls väg framåt
Sverige kvalificerade sig inte för EM 2024, och är det tydligt att de svenska klubblagens prestationer är av största betydelse för landslagets framtida framgångar. För att Sverige ska nå kommande mästerskap krävs en kombination av att utveckla unga talanger, stärka klubbarnas närvaro i Europa och att fortsätta satsa på träning och utbildning inom fotbollen.
Svensk fotboll behöver satsa mer på att utveckla spelare som kan prestera på en högre internationell nivå. Trots årets besvikelse är det möjligt att denna kvalmiss kan fungera som en lärdom för framtida framgångar, både i allsvenskan och för landslaget.