Märkliga fotbollsarenor runt om i världen
Publicerad den 18-10-18Alla har säkert en tydlig bild av hur en fotbollsarena ser ut. Samma sak gäller för hur en fotbollsplan på en mindre ort ser ut. Även om stora som små fotbollsplaner till 90 procent av gångerna ser relativt likadana ut, finns det platser där man har valt att bygga något helt annorlunda. Det här är inte unikt för just fotbollsarenor och man behöver inte se längre än till vår egen huvudstad Stockholm. Ikoniska Globen är till exempel världens största sfäriska byggnad, men om man inte vet om det i förväg kan det vara svårt att tro att det årligen spelas ishockeymatcher där.
Men det var fotbollsarenor vi skulle prata om. Trots att de största fotbollsarenorna i världen, så som Camp Noou i Spanien eller Wembley i England ser ungefär likadan ut, med ett enormt antal publikplatser och liknande arkitektoniska linjer, finns det arenor som får en en att ställa sig frågan. Hur tänkte arkitekten nu?
Eidi Stadium på Färöarna
Danska Färöarna har flera gånger utsetts till en av världens mest unika destinationer. Trots att öarna, som tillhör Danmark, ligger relativt nära Sverige är det få svenskar som har besökt platsen. Det finns fler får på Färöarna än vad det finns invånare och de som reser till de självstyrande öarna gör det föra att få se de vackra soluppgångarna och den karga naturen. När man väl är där kan man även ta en titt på en av världens mest udda fotbollsplaner.
Eidi Stadium ligger i byn Eidi på ön Eysturoy. Det bor ca. 700 personer i byn och Eidi Stadium var tidigare hemmaarena för EB/Streymur, som för närvarande ligger på en åttondeplats i ligan Effodeildin - vilket är den högsta divisionen på Färöarna. Fotbollsplanen ligger belägen precis intill havet uppe på en klippkant och när solen är framme sägs det vara en av världens vackraste fotbollsplaner. Är vädret däremot dåligt, och vinden blåser på, är det en stor risk att bollen flyger i väg ut i havet.
("Eiði football field" (CC BY-SA 2.0) av arne.list.)
Estadio Municipal de Braga i Portugal
Precis som i grannlandet Spanien finns det minst en fotbollsplan i varje ort i Portugal och landet är en stor fotbollsnation. Det är också hem för en av de märkligare och mer vågade fotbollsarenorna. 2003 öppnades arenan Estadio Municipal de Braga. Den har kapacitet för 30 154 åskådare och är SC Bragas hemmaarena. Braga ligger för närvarande på en andraplats i den högsta ligan Primiera Liga och har enligt sportspel med 888sport oddsen 10.00 för att stå som ligamästare i maj nästa år.
Arenan byggdes till fotbolls-EM 2004 och två av de första gruppmatcherna spelades där. Arkitekten bakom det märkliga bygget är Eduardo Souto de Moura. Hela arenan är urkarvad ur en bergvägg i ett gammalt gruvschakt.
2004 och två av de första gruppmatcherna spelades där. Arkitekten bakom det märkliga bygget är Eduardo Souto de Moura. Hela arenan är urkarvad ur en bergvägg i ett gammalt gruvschakt. Det finns ett stort tak över publikläktaren som hålls uppe med ett antal stålvajrar och den stora digitala skärmen som visar upp matchställningen har hängts upp direkt på bergväggen.
Floating Stadium i Singapore
Det här är en av de mer märkliga fotbollsarenorna, om inte den märkligaste i världen. The Float i Marina Bay i Singapore byggdes som ett temporärt alternativt till den nationella stadion under tiden man byggde en modernare arena. Från början var den flytande arenan i Singapores hamn tänkt som ett roligt inslag under ett nationaldagsfirande, Singapores vackra skyline utgjorde bakgrunden till olika uppvisningar. Den flytande planen kan bära upp till 9000 personer och vid kajen finns det en läktare för 30 000 åskådare. Trots att det är en fotbollsplan har den sällan spelats matcher där och och inget lag har hävdat det som sin hemmaarena. Istället används den flytande arenan vid konserter och ceremonier av olika slag. Trots att planen bara skulle finnas temporärt har arbetet med den nya arenan dragit ut på tiden och den flytande planens framtid är fortfarande oviss.
("Floating football stadium - funky!" (CC BY 2.0) av Christian Haugen.)
Ipurua i Spanien
Det är naturligt att en klubb gör ändringar och renoverar sin hemmaarena när de avancerar uppåt i divisionerna. SD Eibar har däremot tagit ett steg längre och klubben har renoverat sin arena otaliga gånger. Sedan klubben bildades av att Deportivo Gallo och la Unión Deportiva Eibarresa slogs ihop till ett lag, har dess hemmaarena Stadio Municipal de Ipurúa genomgått stora förändringar. Arenan, som byggdes 1947, ligger belägen i en dalgång, vilket gör att platsen är otroligt scenisk men också innebär stora problem. Bland annat riskerar arenan att svämma över varje gång det regnar. Det finns plats för ca. 7000 åskådare och sedan 70-talet har arenan genomgått flera stora renoveringar och man har både utökat och rivit de gamla segmenten för att bygga upp starkare och hållbarare konstruktioner. När Eibar gick upp i La Liga 2014 var det dags för ytterligare renoveringar, då La Liga kräver att lagens hemmaarenor måste uppfylla vissa krav. Detta resulterade i två helt nya läktare som stod klara 2015 och 2016. Eibar ligger just nu på en tolfte plats i La Liga.
Estadio BBVA Bancomer i Mexiko
Mexiko är ytterligare ett fotbollstokigt land, vilket inte bara har resulterat i flertalet stora fotbollsplaner utan även i märkliga sådana. Från insidan ser Estadio BBVA Bancomer ut precis som en vanlig fotbollsarena, fast i storleken större. Till utsidan sett ser den däremot ut som något helt annat. Enligt vissa påminner stadion om ett rymdskepp medan andra har liknat den till en snigel. Lokalbefolkningen anser i sin tur att BBVA påminner om ett bältdjur. Oavsett vad man tycker arenan påminner om är de flesta överens om att den tillhör en av de märkligare byggnaderna i världen. Arenan, som har kapacitet för 51 000 åskådare, stod klar 2015 och är Monterrey CF:s hemmaarena. Klubben, som även kallas för Rayados, spelar i Liga MX och ligger just nu på en sjätteplats. Arenan finansierades helt av klubben och ägaren FEMSA och totalt kostade bygget 2,3 miljarder dollar.
("Clásico Regiomontano." (CC BY 2.0) av Eduardo Saldana Fotography.)
Nog finns det märkliga fotbollsarenor och de ovannämnda är bara några av dem. Det är alltid en upplevelse att gå på ett sportevent när man är utomlands och har man chansen ska man verkligen ta och besöka några av dessa minst sagt unika platser.
/ Gästskribent