Stockholms fotbollsarenor
Publicerad den 18-04-12Stockholms fotbollsarenor och stockholmslagen genom åren
Fotbollsarenor i Stockholm har historiskt sett, de senaste 100 åren åtminstone, mestadels handlat om AIK. Redan från grundandet av klubbarna till modern tid har Djurgården alltid hamnat i skymundan. Hammarby har bidragit lite, men stockholms stad verkar alltid ha favoriserat AIK.
Från byggnaden av Stockholms stadion 1912, Råsunda 1936, Friends Arena 2012, och Tele2 Arena 2013 har Djurgården alltid fått “resterna”. Här tar vi upp lite av arena-historiken som rentav kan ha påverkat supporterkulturen.
En bild av fotbolls-stockholm som många ser är AIK som storebrodern, Hammarby som kusinen, och Djurgården som lillebrodern som inte riktigt fick samma uppmärksamhet. Lagens arenor genom tiderna har avspeglat den bilden. Här tar vi upp lite kuriosa gällande fotbolls-stockholm och huvudstadens arenor, något som kan vara relevant om du vill göra ett quiz om fotbollsarenor. Frågesport är ju också en sport.
Stockholm i början av 1900-talet
Intresset för fotboll var stort i Sverige mot slutet av 1800-talet. Örgryte IS grundades 1887 och i Stockholm var de snabba med att kontra när AIK och Djurgården grundades 1891. De började spela fotboll 1896 samt 1899. På den tiden fanns det inga stora arenor som kunde matcha internationell klass och Stockholms första derby spelades på en friidrottsarena på Östermalm.
AIK spelade på Stockholms Idrottspark under de tidigaste åren som fotbollsklubb, men när Sverige skulle husera de Olympiska Spelen behövdes det en arena av internationell klass. Stockholms stad behövde bygga något stort och 1910 började bygget av Stockholms Stadion, invigningen skedde strax innan de Olympiska spelen 1912 började. Efter OS flyttade AIK in. Där spelade de mellan 1912 och 1936, alltså före Djurgården flyttade in, för att sedan flytta till anrika Råsunda Stadion. Djurgården fick sitt hem i stadion då AIK flyttade till en modernare och bättre arena, och redan då hade AIK satt sin prägel som storebror (vann den första matchen, det första stockholmsderbyt någonsin, med 2-1 på Svea Lifgardes IP, samt varit bosatta på Sveriges största och bästa arena).
Stockholms arenor i modern tid
Om vi ska vara lite partiska kan man säga att Djurgården aldrig har haft ett “riktigt hem”. Det skulle vara Svea Lifgardes IP i så fall. Även om Djurgården är nära förknippade med Stockholms stadion så är det ändå ett faktum att AIK var där först. Hammarby fick en sämre version av Nationalarenan när Söderstadion invigdes 1966 och var nöjda där på söder. I modern tid ser vi Djurgården fortfarande utan hem. När Tele2 Arena planerades döptes den till “Nya Söderstadion” i folkmun, för att Hammarby skulle spela där i första hand. Olympiastadion, som är K-märkt, kunde inte hålla kvar Djurgården som såg sin bästa lösning i att dela hem med Hammarby. Söder-family formades.
Året innan, 2012, hade Friends Arena byggts, ett AIK emblem gjutits fast under gräsmattan, och sveriges mest ökända klubb fått en ny nationalarena. Två ikoniska arenor hade raserats och svensk fotboll hade börjat satsa på en internationell nivå. Råsunda och Söderstadion var arenor som definierade sina fotbollslag, det var symboliska. Olympiastadion, som kickade ut sin hyresvärd, är lika symbolisk på ett annat sätt - att Djurgården alltid kommer vara lillebror som sover på soffan.
Utomstående skribent: