Sundsvall
Publicerad den 20-09-02
NP3 Arena i Sundsvall har en stor betydelse för stadens idrottshistoria.
I Sverige har vi en stark idrottskultur. Sport och idrott sitter på något sätt ihop med den svenska folksjälen. En anledning till att idrottsutövande har kunnat växa så mycket här är alla de idrottsplatser som finns över hela landet. Från norr till söder hittar du fotbollsplaner och arenor i alla storlekar, redo att användas av folket. Eldsjälar och lokalt näringsliv ser till att de hålls igång och är brukbara. En av dessa, NP3 Arena, ligger i Sundsvall. Här spelar stadens stolthet, fotbollslaget GIF Sundsvall sina hemmamatcher. Arenan kan dock användas till mycket annat än fotboll. Sundsvall som stad är känt för att ligga geografiskt mitt i Sverige.
Träindustri
Sundsvall var med sitt läge vid Bottenviken och samtidig kontakt med vattenvägar inåt landet, länge en av Sveriges viktiga städer. Hit fraktades virke från de djupa skogarna i mellersta Norrland, förädlades vid sågverken och skeppades vidare ut i världen med fraktskutor. 1888 skedde någonting som drastiskt skulle påverka staden. En gnista från en ångslup nere i hamnen fick fäste i ett av stadens trähus. Vädret var osedvanligt varmt och torrt, det blåste dessutom kraftigt. Snart var hela stadens centrum antänd och sundsvallsborna kunde maktlösa bara se på när deras hus brann ner till grunden. När staden skulle byggas upp igen beslutades att hela stadskärnan skulle byggas av hus i sten. Detta har gjort att Sundsvall idag har ett fantastisk välbevarat centrum med ståtliga stenhus från förra sekelskiftet. Tack vare detta har Sundsvall till och med fått utmärkelsen Sveriges vackraste stad, efter en omröstning på internet. Idag är Sundsvall en modern mellanstor svensk stad. Industrin och hamnen spelar fortfarande en stor roll som arbetsgivare och försörjare.
Fotboll har alltid varit en stor sport i Sundsvall.
Idrottsparken stod färdig 1903, en central träffpunkt i staden med idrottsplats, musikpaviljong och banor för kägelspel, tennis och löpning samt skytte. Vintertid när fotbollsplanen spolades till is kunde sundsvallsborna åka skridskor, konståkning och spela bandy i parken. Fotbollsplanen bestod från början av grus men 1922 blev den gräsbeklädd, vilket den var fram till 2004 då det anlades konstgräs. Idrottsplatsen har byggts om och moderniserats ett flertal gånger genom åren, senast 2001–2002 då den fick en publikkapacitet på runt 7 000 åskådare vid fotbollsmatcher och upp till 25 000 vid konserter. Även om arean under åren mest har använts till fotboll så har den också nyttjats på många andra sätt. Under några år på 1960-talet spelades här allsvensk bandy med hemmalaget Selånger SK. Ett publikrekord på 16 507 vid en fotbollsmatch mellan GIF Sundsvall och Högadals IS kan bli svårt att slå sen ombyggnaden. Publikrekord för en fotbollsmatch på den nya arenan är den något lägre siffran 8 255. Dock är publikrekordet för konsert på 22 337, från 2004 när Gyllene Tider gästade staden. De är inte de enda celebriteterna som har uppträtt där. Under åren har arenan besökts av bland annat Elton John, Rod Stewart, Roxette och Zara Larsson. 2006 bytte arenan namn för första gången, då till Norrporten Arena efter det lokala fastighetsbolag som skötte förvaltningen. Från och med 2018 heter den dock NP3 Arena efter att GIF Sundsvall slutit ett kontrakt med NP3 Fastigheter. Säsongen 2020 spelar GIF Sundsvall i Superettan efter degradering från Allsvenskan 2019. På Bethard sida bonuskod bethard finns ett stort utbud om du bl.a. vill förhöja spänningen på matcherna i allsvenskan och superettan.
GIF Sundsvall
Gymnastik- och Idrottsföreningen Sundsvall bildades på Mathilda Anderssons café 1903, samma år som Idrottsparken öppnades. Även om fotbollen alltid stått i centrum ingick från början även andra sporter, som gymnastik. Under föreningens första 60 år ingick bland annat bandy och ishockey där de också rönte framgångar i Norrlandsserierna. Medlemmarna i GIF kunde även ägna sig åt längdskidor, backhoppning och handboll. Idag är klubben endast inriktad på fotboll. De senaste decennierna har klubben ständigt pendlat mellan att spela i Superettan och Allsvenskan, ibland har det nästan varit upp och ned varannan säsong. Supporterklubben heter Patronerna vilket syftar till dåtidens så kallade träpatroner som hade makten i staden. Bland de största profilerna i laget kan nämnas Tomas Brolin, Leif ”Lill-Foppa” Forsberg och Linus Hallenius.