Bilderna tagna september 2015 av Göran Bergmark, Norsjö.
Norsjö i Västerbottens inland gjorde sig en gång i tiden känt som plantskola för skidåkare. I kommunen har det vuxit upp segrare i OS, VM, SM och Vasaloppet. Den mest kände är Guld-Martin Lundström som vann två OS-guld i St. Moritz 1948. Norsjös ”storrännare” kom att inspirera till det som skulle bli namnet på idrottsplatsen, och deras skidhistoria finns att betrakta på Norsjös skidlöparmuseum. Även damlaget i volleyboll har skapat rubriker med JSM-guld. A-laget har spelat tre säsonger i Elitserien, och är i dagsläget ett av de bästa lagen i Sveriges näst högsta serie.
Idrottsföreningen bildades 1919, som IF Framåt. Men det fanns redan en förening som hette så, varför man tvingades ändra. Det nya namnet blev då Norsjö IF. De två första matcherna spelades på idrottsplatsen mot Vännäs och Skellefteå IF. Norsjö vann båda matcherna. Skidåkaren Henning Isaksson (tre SM-guld på 60 km) föreslog 1921 att föreningen skulle ha tillägget "kamraterna", och till och med 1934 gick klubben under namnet IFK Norsjö för att sedan återgå till att bli Norsjö IF.
Namnet Rännaren kom till sommaren 1963. Laget hade tagit klivet upp till det som då var landets näst högsta serie, division 2 Norrland. Idrottsplatsen rustades upp, och det skulle bli gräsplan av gruset. Med inspiration från alla ”storrännare” i skidor som bygden fostrat, så föreslog den tidigare föreningsordföranden Bror Emilsson namnet ”Rännaren”. Som pris för det vinnande namnförslaget fick han fri entré på Norsjös alla hemmamatcher för resten av sitt liv.
På 50-talet började Norsjö marschen uppåt. 1958 nådde Norsjöjuniorerna en stor framgång då man gick hela vägen och blev Norrlandsmästare, detta efter att bl.a. ha tvålat till GIF Sundsvall på vägen med 3-0. Sejouren i division 2 Norrland blev blott ettårig för seniorlaget, men det var offensiv fotboll som gällde. Bara två lag gjorde fler mål än Norsjö, ettan GIF Sundsvall och tvåan IFK Holmsund. Men ingen släppte in fler.
Från 1964 och fram till 1991 spelade Norsjö i trean med ett undantag (1985 då laget vann div 4 Västerbotten Norra). Man hörde ofta till övre halvan, och var i perioder ett mycket starkt division 3-lag som flera gånger aspirerade på plats i division 2. 1979 och 1980 vann man trean två år i rad, men föll mot svårt motstånd såsom Gefle IF och Brommapojkarna i kvalen.
Norsjö var under sin storhetsepok ett starkt cuplag, och skakade ofta namnkunnigare motstånd. Både GAIS och Kalmar FF tvingades 1978 resp. 1982 till såväl förlängning och straffar innan de kunde avancera vidare. 1970 hade Norsjö sitt framgångsrikaste cupår, då laget slog ut flera lag ur serien under Allsvenskan på vägen till åttondelsfinalen där KB Karlskoga med Tord Grip väntade. Norsjö föll där med 1-2 inför 1700 åskådare, men på vägen till åttondelen hade man faktiskt slagit ut IFK Luleå som det året gick upp i Allsvenskan.
En helg i juni 1972 behövde dåvarande AB Tipstjänst fylla ut kupongen med några div III-matcher, och en av dem kom att bli Norsjö – Husum i division 3 Mellersta Norrland. Från lagledningen i Husum hade man uttalat sig i media att det här var en av få matcher man räknade med att åka tomhänta från för Norsjö var i princip omöjliga på hemmaplan. Hela Sveriges tipparkår plitade ner en säker etta. Matchen slutade 0-2 och orsakade korsdrag i kuponghögen…
1977 var det celebert besök när självaste Tottenham Hotspur med Glenn Hoddle och Steve Perryman stod för motståndet. Norsjö chockade Tottenham och ledde med 2-0 i halvtid efter två mål av Joel Hjelte (som bl.a. tränat med ”Nacka” Skoglunds Hammarby 1967, och även spelat allsvenskt kval med Sandåkern 1969). Tottenham vände i andra halvlek, och Norsjö föll med hederssamma 2-3 mot engelsmännen inför 1800 betalande åskådare. Det är också publikrekordet. Till den gamla grusplanen kom det dock 2263 åskådare 1963 när GIF Sundsvall kom på besök i divisoin 2 Norrland. En match Norsjö förlorade med uddamålet, 0-1.
På Rännaren har även flertalet landslag spelat matcher. 1982 åkte Östtysklands fotbollslandslag på turné i Sverige, och stannade till för match mot Norsjö. Den matchen vann östtyskarna med 7-3. Norsjö gjorde alltså fler mål på Östtyskland än vad svenska landslaget mäktade med samma sommar i den landskamp som slutade 2-2.
1988 spelade Sovjetunionens OS-landslag match mot Västerbottens länslag på Rännaren, och sommaren 2003 mötte Sveriges P18 Lettland i en kamp som slutade 3-0 till de blågula efter mål av bl.a. Sunderland-proffset Sebastian Larsson. Även Sveriges och Finlands P15 har matchat på Rännaren, något som skedde 2009.
Sedan degraderingen från divison 3 Norra Norrland 1991 har laget hört hemma i division 4 – med undantag för tillfälliga återkomster 2000 samt 2009-2010. Efter den senaste nedflyttningen har laget kämpat för att hålla nosen ovanför nedflyttningsstrecket i fyran. 2015 gick det inte längre. Norsjö blev sist i division 4 Västerbotten Norra, och flyttades ned till femman.
Publikintresset har i många år varit stort i Norsjö, även om det minskat med de senaste årens tillbakagång. Sommaren 1963 t ex lockade de nio hemmamatcherna i div 2 Norrland 12255 åskådare totalt. Det gav ett snitt på 1361 åskådare/match. Under ett par år på 70- och 80-talet var publiksnittet i Norsjö 500 – 600, och därmed vissa år t.o.m. högre än i norrmetropoler som Umeå och Luleå. Flera matcher lockade närmare tusen personer, och i samband med div II-kval och cupspel kunde publiksiffrorna nå upp i 1600 – 1700 åskådare. Som jämförelse hade man 2015 en snittpublik på 86 personer, vilket gav en andraplats i publikligan trots att man blev sist och fick lämna fyran. Numera behöver man dock inte vända sig till kyrkan och låna kyrkbänkar för att klara publikinvasionen, som man gjorde 1963 för att utöka sittplatskapaciteten då GIF Sundsvall stod för motståndet i div 2 Norrland…
Lite musikalisk nostalgi från glansåren i slutet på 70-talet finns här i form av det lokala bandet Ganzons som spelade in fyra kamplåtar:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=iJC2iyrWqWA
https://www.youtube.com/watch?v=vKqNLdtJBWE
https://www.youtube.com/watch?v=oR038NwvoxU
https://www.youtube.com/watch?v=FwAmi9wo1ao
Fakta
Följ väg 95/370 från Skellefteå och västerut inåt landet. Efter nästan 7 mil svänger du vänster i byn Bjurträsk. Följ vägen i 13 km, och Rännaren uppenbarar sig på vänster sida direkt när du kommer in i samhället.