Borgafjälls IP

Borgafjäll

Ett avtryck av fornstora dagar vid Borgafjälls idrottsplats

Vid Borgafjälls idrottsplats möttes jag av en tystnad som berättade historier. Den ena målställningen låg som en fallen kämpe, medan den andra ännu stod upprätt som en sista väktare över platsens historia. Resterna av uterinken talade om kalla vinterkvällar och glädjerop som nu förlorats i tiden. Bakom allt reste sig de mäktiga bergen, som eviga vittnen till den tid då Borgafjälls hjältar härskade här. Det var en plats som bar lika delar vemod över en förlorad epok och vördnad inför de minnen som ännu ekade mellan skog och fjäll.

Borgafjäll är idag mest känt för sina fina skidbackar. Den alpina skidanläggningen har funnits sedan 1968 och är ett populärt resmål vintertid för skidentusiaster. Sommartid är det likaledes populärt för fjällvandrare, och den 16 km långa sträckan från Borgafjäll till Saxnäs är en populär dagstur med majestätiska vyer. Fin men bitvis utmanande. Byn ligger i den sydligaste dalgången av Lappland och är om man har startat från kusten den sista anhalten längs konstvägen sju älvar.

I en tid när fotbollen i den lilla fjällbyn var mer än bara en sport, var det en fråga om ära och gemenskap. Vid foten av det majestätiska fjället kämpade de med hjärta och själ i jakten på den åtråvärda läderkulan. Fotbollen är vilande sedan över 40 år tillbaka. 1978 spelade IF Borgafjäll sin sista säsong, då i division 6 Lappmarksserien.

Sju bröder Isaksson
Idrottsföreningen hade som så många andra lag förr om åren en brödraskara som stomme i laget. Hugo Isakssons söner Karl-Erik, Torbjörn, Birger, Sune, Ture, Rolf och Arne utgjorde sju elftedelar av Borgafjälls elva under en tid. De sju bröderna med sina rötter i Borgafjäll samlades med sina lagkamrater på fotbollsplanen som låg inbäddad mellan skog och fjäll. En plan som idag bara bär på minnen från den tid som var. Stridande sida vid sida, med ett nästan telepatiskt samspel som förvirrade motståndarna, var den sjuhövdade brödraskaran några av Borgafjälls fotbollshjältar.

Seriedebut och avsked
IF Borgafjäll gjorde sin seriedebut i division 6 Lappmark Södra 1967, och på den nivån kom de att höra hemma merparten av den tid som klubben deltog i seriespel. Under tre säsonger, 1968, 1969 och 1971, spelade Borgafjäll i division 5 Elitserien Västerbotten Västra. Övrig tid spenderades i sexan, så också den allra sista säsongen. Säsongen 1978 markerade slutet på en epok. Borgafjälls naturliga arvfiende, Risbäcks IF (tre mil öster om Borgafjäll), hade kastat in handduken hösten 1977. Att få ihop folk till laget hade blivit svårare. Avstånden var också ett problem. Borgafjäll spelade 1978 i en serie som bestod av sju lag. Till de sex bortamatcherna i division 6 Lappmarksserien tillryggalade Borgafjäll sammanlagt 220 mil tur och retur. Närmaste bortamatch var i Malgovik, drygt 9 mil bort. Annars var resorna 16–24 mil. Enkel väg. Med en sjätteplats i serien, med Malgovik bakom sig i tabellen, tog Borgafjäll avsked från seriefotbollen.

I dag när man blickar ut över den plan som idag är gräsbevuxen, men som förr var en sandplan som mätte 105 x 65 meter, kan man fortfarande föreställa sig Borgafjälls kämpar, iklädda rött och blått, som joggar upp mot planen för en derbymatch mot Risbäck.

Den här natursköna platsen återfinns i vår idrottsplatskalender för 2025, och den kan ni beställa i vår webbshop.

Ett stort tack till Ingemar Berg, klubbmarken.com,
Statistik från svenskafotbollsklubbar.se

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2024-11-15

Fakta

Förening
IF Borgafjäll
Bildad
-
Dräktfärg
Röd/Blå
Idrottsplats
Borgafjälls IP
Invigd
Publikrekord
Serie
Nedlagd. Senaste framträdande 1978 i division 6 Lappmark.
Ort
Borgafjäll
Kommun
Dorotea kommun
Landskap
Lappland
Invånare
74 (SCB, 2020)
Tid för besök