Ett lockande namn !
Dalkarlsberg ! Bara man hör ortsnamnet så blir man nyfiken av hur det ser ut i verkligheten. När man dessutom får reda på att idrottsplatsen heter Gruvvallen så växer nostalgin ännu mer och att hit måste man bara åka. Ett sådant namn älskar man som idrottsplatsfanatiker. En exotiskt pärla kanske att vänta ? Eller kan det vara en ‘idrottsplats-fälla’ ? Vi har varit med förr där en ort har ett betydligt vackrare idrottsplatsnamn än vad nostalgiögat bekräftar vid ankomst. T ex Vikingavallen i pittoreska staden Söderköping
Första gången som jag kom i kontakt med ortsnamnet Dalkarlsberg var när jag läste boken ‘Stålverk, skyttekungar och gröna planer’ . En bok skriven av sportjournalisten Stellan Norén . En bok som går igenom alla fotbollsföreningar i Örebro län. Inte bara med fakta utan intressanta intervjuer med vaktmästare, lagledare, spelare osv. Här avhandlas kapitel bl.a. om Örebro SK, Mullhyttans IF, Grönbo IF och så då Dalkarlsbergs IF.
Som man hör av ortsnamnet Dalkarlsberg och valet av idrottsplatsnamnet Gruvvallen så har det med en gruvbygd att göra. Gruvfälten i Dalkarlsberg tillhör de äldsta i Sverige, troligen från 1100-talet. Nu är dock all gruvdrift nedlagd sen 1930-talet. Men mängder av intressen för turister. Orten Dalkarlsberg ligger ca 15 km sydväst om Nora i Västmanland. Vägsträckan från Nora går via bruksorten Gyttorp, sen utmed en vacker vägsträckning utmed sjön Vikern. Den sista biten innan ankomst till Dalkarlsberg är verkligen kuperad och slingrande. Vilket kan få vilken ‘icke åksjuk’ som helst att börja fundera på om man ändå kanske inte är åksjuk.
Plötsligt dyker idrottsplatsen upp på en höjd på höger sida. Den ligger vackert majestätiskt uppe i berget med skog runt om. Den bortre kortsidan har en rejäl brant sluttning mot skogen och så även den västra långsidan. Här har klubben en gång i tiden tänkt till smart och placerat bänkar som blir som en läktare. Dock så har några av bänkarna sett bättre tider och tagits bort men dom flesta finns kvar. På den andra långsidan finner vi det gamla klubbhuset och omklädningsrummen. En liten äldre byggnad (men hög nostalgifaktor för oss idrottsplatsromantiker).
Här ryktas det om att omklädningsrummet till domaren innehåller ett badkar, låter lyxigt förvisso. Problemet med rummet är dock att det ska vara så litet och trångt att domaren får byta om i badkaret.
Kan man gissa vid hemmaförlust att badkarets fyllts med kallvatten ?
Och just hemmaförluster var säkerligen väl förekommande i föreningens matcher speciellt slutet av 1970-talet till 1990-talets slut då man oftast hamnade i slutet av lägsta tabellen. En stor eloge till laget som ändå fortsatte att kämpa på och skam den som ger sig. För när 2000-talet började så kom segrar. Säsongen 2005 kom man t.o.m. på en andra plats i division 7 och tog steget upp i division 6. Men sejouren blev kortvarig. En sistaplacering 2006, ett viloår utan lag 2007 för att sen göra comeback 2008 med en sistaplacering av 12 lag. 2008 blev alltså senaste året som Dalkarlsbergs IF finns med i serietabellen. Föreningen lever dock vidare och anordnar det tuffa terrängloppet Gruvloppet. 1933 bildades Dalkarlsbergs IF, föreningen fyller 100 år om nio år (skrivet 2022). Vad vore inte mer passande än att göra comeback redan nu. En vacker och välskött idrottsplats finns redan, det som saknas är de som ska befinna sig på planen och vid sidan om.
Låt oss hålla tummarna för comeback för Gruvbyns stolthet men en omväg till Gruvvallen är definitivt värt oavsett om det är spel eller ej. Missa inte då heller gruvhistorian i bygden. En annan pärla som inte får missas är den fina folkparken i byn. Den var förvisso låst vid vårt besök men kolla in den vackra entrén och omgivningen. Folkparken ligger strax bredvid Gruvvallen.
-
Bildkälla; Anders Johansson
Tack till Ingemar Berg från Klubbmärken.com samt statistik från http://www.svenskafotbollsklubbar.se/
Fakta
Kartlänk från sidan svensk-fotboll.com