Malmbacka IP

Boliden

Guld, malm och linbanekorgar

Boliden, ett välbekant namn inom gruvkretsar, är en tätort som ligger i norra Västerbotten, ca tre mil väster om Skellefteå. Gruvdriften i Bolidengruvan upphörde 1967 men anrikningsverket är fortfarande i drift och dit kommer det malm från andra gruvor som Kristinebergsgruvan och Renströmsgruvan. I Boliden finner man också rester av det som var världens längsta linbana en gång i tiden. I april 1942, och drygt ett år framåt, så pågick bygget av den 96 kilometer långa linbana som gick från Kristineberg till Boliden. Ca 1500 man deltog i bygget för att uppföra linbanan som under åren 1943 – 1987 fraktade miljontals ton med malm från Kristineberg till Boliden. När banan lades ned övergick Boliden AB till att frakta malmen med lastbilar. En sektion på 13 km blev kvar som passagerarlinbana åren 1989 – 2017, mellan Örträsk och Mensträsk.

Linbanekorgarna susade nästan ljudlöst fram över de milsvida skogarna, och passerade både här och där över vägar. Jag själv kommer ihåg hur jag som liten alltid hade ett stort hopp att få se en linbanekorg passera över vägen när vi närmade oss en passage. Besvikelsen var stor om det inte kom någon korg. Men glädjen var desto större när en linbanekorg gled förbi samtidigt som vi passerade med bilen. Lite roar barnen, sägs det…

Namnbyte samma år som klubben bildas
Men nu var det inte linbanor och gruvor det här skulle handla om. Vi ska bege oss till Malmbacka, idrottsplatsen i Boliden. Gruvsamhället började byggas i mitten på 20-talet, och i april 1926 bildades Bolidens Allmänna Idrottsklubb, men redan efter ett halvår övergick klubben till det nuvarande namnet Bolidens Förening För Idrott, Bolidens FFI.

Bolidens Gruv AB tar fram plånboken
Redan samma år som föreningen bildats så anordnades en första fotbollsplan, på torget framför kooperativa, där BFFI matchade i ett par år. Först 1933 stod den nuvarande idrottsplatsen klar: Malmbacka.  Kostnaden för idrottsplatsen stod Bolidens Gruv AB för sedan Skellefteå landskommun hade nekat borgen för ett lån som BFFI 1931 tänkte fixa hos Centralföreningen för idrottens främjande.

Malm från backen
Namnet Malmbacka? Planen är byggd på stenmassor som sorterats ut från gruvbolagets skrädverk. Namnet föll sig således naturligt, malm från backen. Idag finns det både gräs och konstgräs att nyttja på Malmbacka, sedan man låtit lägga konstgräs på det som var grusplan. Måtten på konstgräsplanen är för övrigt 65 x 42 meter. Foton är från tiden före konstgräs så där syns fortfarande en grusplan. 
Apropå gruvorter med passande idrottsplatsnamn. Då vill vi tipsa om idrottsplatsen Gruvvallen i västmanländska Dalkarlsberg. Den finns på hemsidan sedan tidigare.

Landslagsmän i friidrott
Genom åren har BFFI haft sektioner för alpint, bandy, bordtennis, brottning, friidrott, skidor, orientering, fotboll och ishockey. Friidrotten var stor förr om åren. Än idag finns löparbanor och längdhoppsgrop kvar. Från Boliden kom t ex den förste landslagsmannen från den norra länsdelen, Ivar Norin. Han hoppade 1935 7 meter och 30 cm på Malmbacka och satte ett Västerbottens-rekord som kom att stå sig i 34 år. Gösta Brännström noterades för fina 11.1 på 100 meter i junior-SM 1946, och även han nådde landslagsnivå.

Hedström och Warg
Andra sporter där spelare utmärkt sig är ishockey, då BFFI fostrat namn som bl.a. Jonathan Hedström och Fredrik Warg, båda med meriter från Elitserien/SHL, landslaget och proffsspel. Ishallen som byggdes 1979, den heter såklart Malmhallen.

Ett 50-tal säsonger i femman!
Fotbollslaget har trivts bra i division 5 genom åren där laget noteras för ca 50 säsonger! Ett par besök i division 4 har BFFI som bäst i sin repertoar, och där har laget spelat ca 20 säsonger totalt. I skrivande stund (2024) står BFFI utan representationslag sedan ett par år tillbaka. Senaste säsong i seriespel var 2020 när BFFI i kombination med Skellefteå FF 2 hade ett lag i division 4. Ungdomsfotboll spelas fortfarande för fullt, så visst finns det hopp för framtiden.

Fakta från BFFI, och från boken ”Myggornas dans” av Robert Tedestedt.
Tack till ovan nämnda, och till Ingemar Berg, klubbmarken.com
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2024-02-11

Fakta

Förening
Bolidens FFI
Bildad
1926
Dräktfärg
Grön/Vit
Idrottsplats
Malmbacka IP
Invigd
1933
Publikrekord
Serie
Senast i division 4 Västerbotten Norra 2020
Ort
Boliden
Kommun
Skellefteå kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
1606 (SCB, 2020)
Tid för besök