Manhemsborg

Rundvik

Manhemsborg: En klassisk idrotts- och festplats.

En gång i tiden, innan det förekom utbyte med andra orter, så var det Nord mot Syd som gällde i Rundvik. På planer av sågspån, där moln av damm och spån yrde, där kamperade norra Rundvik mot södra Rundvik. Det var innan IFK Rundvik hade sett dagens ljus. Klubben bildades, som Rundviks IK, den 25 maj 1923. Först år 1927 antar klubben det namn den har än idag, IFK Rundvik. Klubben går också under namnet IFK Rundviksverken under en tid, men från 1965 heter klubben IFK Rundvik.

Klubbens förste ordförande blev Harald Carlsson och han kunde glädja sig åt att det var hela 28 medlemmar som skrev in sig vid nybildandet. 1927, när man hade bytt namn till IFK, var antalet medlemmar 121 personer. Klubben ansökte om inträde i Riksidrottsförbundet och 1929 blev det premiär för seriespel i Västerbottens Södra Serie. I en grupp bestående av fyra lag blev IFK Rundvik sist bakom Hörnefors B, Norrbyskär B och Tegs SK.

"Vi byter om i mangelboden, grabbar!"
En idrottspaviljong med omklädningsrum hade, innan seriespelet blev aktuellt, byggts upp på den plan som gjordes i ordning 1922 . Första tiden hade spelarna bytt om i en mangelbod!

1941 blev Manhemsborg verklighet. I ett strålande sommarväder invigdes idrottsplatsen där klubbens egen hornorkester spelade. Rundvik satsade på friidrott och dagen till ära invigdes såväl hoppgropar som nya kolstybbsbanor. Fotbollsplanen invigdes med en match mellan IFK Rundvik och Friska Viljor, en match som laget från Örnsköldsvik vann med 4–2. Manhemsborg kom att bli en erkänd festplats. Dansbana uppfördes 1942, och på den lilla utescenen har många artister uppträtt. Precis som på så många andra orter var folkparken stor, och även för IFK Rundvik kom det betydande inkomster från danserna. I slutet på 80-talet blev besökarna allt färre, och med åren kom dansbanan allt mer att förfalla. 2013 flyttades dansbanan till Gammlia, Umeå, där Friluftsmuseet tog över och lät restaurera den.


Eldsjälen Anders Devall vid entreportalen på
Manhemsborg.

Division 3 på 60-talet
Storhetstiden för IFK Rundvik infaller på 60-talet då laget kröner toppen av sin era med två säsonger i division 3. Debuten i trean inleddes trögt. Det skulle dröja en vecka in i juni innan första segern bärgades då Rundvik vann med 4–1 borta mot Sunnanå SK på Sörvalla. Första hemmasegern kom först i augusti när Byske besegrades med 3–1 på Manhemsborg. Finaste fjädern i hatten? Kanske 3–1-segern hemma mot andraplacerade Norsjö som bara några år tidigare hade spelat i division 2 Norrland.

Andra året i trean blev IFK ohjälpligt sist i tabellen, åtta poäng bakom Rökå som gjorde dem sällskap i hissen ned till fyran. Laget dalade som ett lod och redan 1970 var man nere i femman för att aldrig mer komma tillbaka till högre nivåer. Åren fram till 2017 har det varit antingen spel i femman eller sexan men Manhemsborg står kvar, även om fotbollen är vilande, och hoppet om en ny era har inte slocknat.


IFK Rundvik - Manchester City, 1987-07-25.

Största besöket på Manhemsborg? Troligen Manchester City, som den 25 juli 1987 mötte IFK Rundvik. Paul Stewart hade lilla julafton och gjorde fem mål när Manchester City vann med 10-0.

Rundvik ligger i landskapet Ångermanland, men hör också hemma i Västerbottens län. Den här idrottsplatsen, och ytterligare 161 till från Västerbottens län, finner du i boken "Idrottsplatser i Västerbotten". Den kan du beställa i vår webbshop.

Tack till Anders Devall, IFK Rundvik och Ingemar Berg, klubbmarken.com
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
IFK Rundvik
Bildad
1923
Dräktfärg
Blå/vit/blå
Idrottsplats
Manhemsborg
Invigd
1941
Publikrekord
Serie
Vilande. Senaste framträdande. Herr: 2017, div 5 Västerbotten Södra. Dam: 2003, div 5 Västerbotten Södra.
Ort
Rundvik
Kommun
Nordmalings kommun
Landskap
Ångermanland
Invånare
800 (SCB, 2023).
Adress
Manhemsvägen 7, Rundvik
Tid för besök
2024