Ännu en vacker svensk idrottsplats!
Sverige levererar från alla håll och kanter när det kommer det vackra idrottsplatser, i synnerhet i Blekinge. Ett landskap som kallas för ‘Sveriges trädgård’, men som också borde kunna titulera sig som ‘Sveriges idrottsplatslandskap’. Blekinge bjuder verkligen upp till dans när det kommer till vackra idrottsplatser. Visserligen har man närheten till havet med klipporna, men här finns mängder med andra godbitar.
Listerbys idrottsplats, ca 8 km österut om Ronneby, är inget undantag. Åsavallen ligger lummigt vackert uppe på en höjd strax söder om Europaväg 22. Man kan lätt föreställa sig ett sällskap som är ute på roadtrip där givetvis chauffören strategiskt valt sittplatsen vid ratten för att kunna stanna efter eget tycke.
Ser skylten ‘IDROTTSPLATS’ .
- OJ, här känns det lämpligt för ett fikastopp.
Till skillnad mot de flesta andra orter som vi presenterar här på Idrottsplats.se som brukar ha en negativ befolkningsutveckling så är Listerby raka motsatsen. Den gamla kyrkbyn växte en gång upp kring den medeltida kyrkan som restes på 1100-talet. 1960 fanns här ca 230 invånare. Kring millenniumskiftet bodde här ca 600 invånare, och nu ca 20 år senare så bor här över 1000 personer. Troligen kan man tacka vägsträckningen av E22. De flesta boende på orten arbetspendlar till Karlskrona eller Ronneby.
Varför inte Lorentzvallen?
Listerby IK bildades 1933 och firar alltså om tio år 100 år (skrivet 2023). Åsavallen invigdes samma år och återinvigdes 1955. Namnet Åsavallen kommer från markområdet som kallas Åsamarken. Det var en markägare vid namn Lorentz Lundgren som skänkte marken. Orsaken var hans son Arvid och drängen Otto som båda hade förkärlek till fotboll. När idrottsplatsen återinvigdes 1955 så gjordes det med match mot Ronneby BK inför 400 personer. Gästerna var dock ofina och vann med 3-2.
Dock hette idrottsplatsen Lyckan från början men bytte på 1970-talet namn till Åsavallen. Lorentzvallen hade annars varit ett passande namn. Idrottsplatsen ligger vackert i en sänka uppe på höjden. Skogen omger A-planen på tre sidor medan den norra sidan vetter mot en grusplan. Det finns gott om bra platser på gräsvallarna samt på träläktaren mellan avbytarbåsen.
. Åsavallen invigs 1933
. Åsavallen återinvigs 1955
. Publikrekord 1978 mot Mjällby inför ca 1000 personer
Boken ‘Idrottsplatser i Blekinge’
Blekinge Idrottshistoriska Sällskap gav 2020 ut en bok med alla idrottsplatser från hela landskapet. Bl.a. då ett kapitel om Åsavallen. I boken nämns en match från slutet av 1930-talet. Markägaren Lorentz var alltid och tittade på Listerby IK då sonen Arvid spelade i laget. I denna match så ledde motståndarna Strömma från Karlshamn med ‘säkra’ 6-0 i paus. Lorentz lämnade matchen och på vägen ut hördes jubel från hemmaspelarna. Det gick ett tag och inget hände och Lorentz lämnade åter idrottsplatsen och även denna gång så gjorde hemmalaget mål. Proceduren upprepade sig. Lorentz lämnade idrottsplatsen och fick åter höra hemmalaget göra mål, mål osv. Till slut så hade Listerby vänt och vann matchen med 7-6.
Henrik Rydström
Kändisar från orten? Ja, här är det desto tunnare utom dock en som sticker ut. Henrik Rydström. Som fotbollsspelare började Henrik i Listerby IK. Därefter gick han in i Kalmar FF’s juniorlag och sen in i A-laget. I Kalmar FF blev det hela 551 matcher mellan 1994 och 2013. Efter Kalmar så fortsatte fotbollskarriären i IFK Berga, moderklubben Listerby IK innan den avslutades i Hossmo BK. Även om själva spelandet lades på hyllan så blev det tränaryrket istället. Här har han representerat både Kalmar FF, IK Sirius och nu senast Malmö FF. En mäktigt lång karriär som säkerligen är långt ifrån slut. Kanske är Henrik Rydström en kandidat till kommande tronskifte som landslagstränare ?
Åsavallen är att rekommendera men någon panik behöver ni inte ha. Idrottsplatsen lär ligga kvar länge på samma plats. Motorvägen kommer inte flyttas. Även om nybygget i samhället sprider sig så är det mer söderut mot havet.
Hör gärna av dig om du har något speciellt minne från Åsavallen !
mats@idrottsplats.se
Tack till Ingemar Berg klubbmärken.com
Textkälla. Boken Idrottsplatser i Blekinge
Fakta
Länk från svensk-fotboll.com