Häggvallen

Mogata


Söderköping, i Östergötland, är en tätort som många känner igen. Med sin fina historia och välbevarade stadskärna är den helt klart värt ett besök. Göta kanal går rakt igenom, vilket skapar en idyllisk känsla på sommaren. Andra känner kanske till ”Sörping” eftersom det nästan alltid är trafikkaos när man ska åka igenom, en klassisk flaskhals på E22:an. Fråga bara Ölandsresenärerna.

I staden finns arenan Vikingavallen, där Söderköpings IK (div 5) huserar. Idrottsplatsen i sig lämnar en hel del övrigt att önska. En modern konstgräsplan och en arena utan större emotionellt värde. På den numer överbyggda grusplanen intill spelades det för övrigt bandy tidigare. Söderköpings IS spelade en säsong i högsta serien 1942, men förlorade alla fem matcherna och är därmed det sämsta laget någonsin som spelat elitbandy. Bandyns Billingsfors!

Men nu tillbaka till fotbollen. Söderköpings Vikingavallen är verkligen inget för nostalgikern. Nä, istället är det ut mot kusten som pärlorna finns.

Man tar då sikte mot Stegeborg, strax öster om ”Sörping”. På vägen till kusten kommer man till den lilla byn Mogata. En knapp mil utanför Söderköping. Enligt statistik bor det knappt 300 i det lilla östgötska samhället. Men en mycket fin idrottsplats kan de stoltsera med, trots sitt ringa invånarantal.

Tämligen centralt återfinns Häggvallen. En fin och välskött idrottsplats med ena berget som naturlig läktare. Dessutom gör skogen sitt för att skapa en fin inramning runt planen. På idrottsplatsen finns även två mindre planer och flera välskötta byggnader. Självklart målade i klubbens gröna och vita färger.

Klubben bildades 1974 efter en sammanslagning mellan Börrum och Mogata. Rivalen Österviking var tillfrågade, men drog sig ur. Namnet efter fusionen blev Stegeborg, eftersom båda byarna då tillhörde kommunen Stegeborg. Numera ingår alla byarna i Söderköpings kommun. Stegeborg ligger lite närmare kusten och är mest känt för sin historia, hamnkrog och slott.

De första åren som Stegeborgs IF spelade laget i Börrum och på Mogatas gamla plan i Holmborg. Men i mitten på 70-talet började arbetet med att göra en egen och ny hemmaplan. Både de gamla planerna fungerar numera som betesmark för kor.

I Mogata bodde då en man som hette Olle Hägg som jobbade på företaget SM Entreprenad. Han lånade maskiner från ”SM” och med hjälp av andra frivilliga började fotbollsplanen att ta form.

Tyvärr fick inte Olle Hägg vara med när planen invigdes 1978, då han vid alldeles för tidig ålder gick bort. För att hedra Olle döptes idrottsplatsen efter profilen. Två häggträd är även planterade i entrén som minne av välgöraren Olle Hägg.

Den tidigare idrottsplatsen låg alltså i Holmborg, cirka två kilometer bort. När Häggvallen byggdes flyttades en del av lokalerna från den idrottsplatsen. Klubben fick då hjälp av Flygvapnet som ställde upp med helikoptrar.

När undertecknat var på plats höll eldsjälen Emil Södling på för fullt att göra planen klar för hösten. 30-åriga Emil spelar själv i klubben och berättar att trots att det är en liten by är klubben välmående.

Många av bygdens företag sponsrar det lokala laget och laget lockar faktiskt oftast en hyfsat stor publik. I skrivande stund (augusti 2017) har Stegeborgs IF ett snitt på 89 personer, vilket är klart bäst i serien. Årets publikrekord sattes mot ärkerivalen Österviking, med ursprung från Bottna, då det var runt 200 personer på Häggvallen. SIF vann hemmakampen med 5-2.

Klubben har idag ett pojk- och flicklag födda 2009-2010 och ett a- och b-lag. Dessutom bollek för de allra yngsta. Laget har spelat division 4 som bäst och det var under två säsonger i slutet på 80-talet. 2008 var SIF även uppe i division 5 i två säsonger (och även på 70-talet), men återfinns numera alltså i division 6. Motståndare där är bland annat Saltängen, Kuddby, Hannäs och Hageby.

Tidigare har det funnits ett damlag i klubben men det är numera nedlagt. Under 90-talet var ungdomssektionen som störst och klubben hade då ett tiotal lag.

Årliga evenemang för klubben är inomhusturneringen Stegeborgscupen i januari och marknaden Mogata Marken som arrangeras april varje år.

Kända spelare från klubben är ”Benka” Karlsson som spelade i IK Sleipner (Norrköping). Dessutom har Sivert Filipsson från SIF (f. någon gång på 40-talet) spelat i Sleipner. Sivert var ursprungligen från Börrum, någon mil ifrån Mogata.

På senare år har Robin Eliasson (f. 1988) huserat i Sylvia i division 1 och var även under en tid aktuell för Ljungskile (Superettan). Men han tackade då nej på grund av studier. Timmy Wilhelmsson (f. 1989) spelade 2009 totalt tio tävlingsmatcher för IFK Norrköping i Superettan och cupen. Dessutom spelade Skälboösonen flera säsonger för Sylvia i division 1. Numera är han i Eneby SK.

Bilderna tagna juli 2017.

/Anders Ekström. Sollentuna

Källor: Jan Andersson (ordf), Emil Södling (ledamot, spelare), internet.

Fakta

Förening
Stegeborgs IF
Bildad
1974, efter sammanslagning av Mogata IK och Börrums IK.
Dräktfärg
Grönt med vita inslag.
Idrottsplats
Häggvallen
Invigd
1978
Publikrekord
ca. 1000 personer mot TV-Laget 2014. Storförlust 1-8.
Serie
2017: division 6 östra (Östergötland).
Ort
Mogata
Kommun
Söderköpings kommun
Landskap
Östergötland
Invånare
298 (enligt SCB 2016)
Hitta hit

Ligger väldigt centralt i byn och ganska nära kyrkan. Skyltar finns mot idrottsplatsen i samband med Mogata kyrka.

Tid för besök
Juli 2013