Skolvallen/Byavallen
Foto: Göran Bergmark, Norsjö.
Vi beger oss långt upp i norr, och passerar orter som Överkalix och Korpilombolo för att hälsa på laget Ohtanajärvi/Aapua FF. OAFF, som man förkortas, är en sammanslagning mellan de tidigare rivalerna Ohtanajärvi IK och Aapua IF.
Ohtanajärvi IK bildades 1950. Klubbens storhetstid var 1970-1971 då laget spelade i division 3, som då var landets tredje högsta serie. OIK:s första plan var en jordplan med måtten 100x50, och byggdes 1950. Den breddades till 60 meter 1966, och gjordes då till en stenmjölsplan. Gräsplanen, Skolvallen, invigdes 1970 då laget tagit sig upp till trean. Skolvallen byggdes enligt dåtidens mått 100x60 meter, och har fortfarande dessa mått. Publikrekordet på Skolvallen är på ca 500 personer, och härrör från division 3-spel sommaren 1970. Som många andra byar ute på landsbygden har Ohtanajärvi sin glansperiod bakom sig. 1954 bodde 272 invånare i byn. Idag är siffran drygt 30. Ett tapp på ca 85 %!
Från Ohtanajärvi beger vi oss 16 km österut, och tar oss så nära som två mil från finska gränsen. Vi anländer till Aapua, där det också är ett stort befolkningstapp. På 60-talet bodde här ca 300 personer, siffran idag är 93 (SCB 2015).
OAFF spelar sina matcher på vårtidiga Byavallen under våren, och på Skolvallen under hösten. Planerna hör till de bästa gräsplanerna i Norrbotten. Byavallen i Aapua är dessutom en av få planer i Norrbotten där det spelats Europacupfotboll! 1992 deltog Kiruna FF i Intertotocupen, och spel på konstgräs var inte tillåtet. Därför tvingades Kiruna flytta sina hemmamatcher från konstgräset på Lombia, och på Byavallen i Aapua möttes Kiruna och slovakiska Slovan Bratislava. Publikrekordet i Aapua härrör också från den matchen: 700 betalande åskådare. Matchen? 3-2 till Slovan Bratislava.
Klubbarna arrangerade Midnattssolscupen under åren 1982 - 2011, en turnering som även Polcirkeln/Svanstein och Korpilombolo GIF var delaktiga i. Här deltog lag från norra Sverige, Norge och Finland men även ryska lag har figurerat. Flera av matcherna spelades under sena kvällar och nätter, då det som namnet antyder är ljusa sommarnätter i Tornedalen. Finalmatchen brukade spelas i Svanstein, ofta med stor publik. Och undra på det, när lag som Spartak Moskva deltagit - och vunnit titeln vid fyra tillfällen! Ett norskt damlag skulle vid ett tillfälle spela en match i Midnattssolscupen på Skolvallen, som då var i kanonskick. En av tjejerna sprang ut på plan, strök på gräset och ropade till kompisarna "Det är ikke mulig - det är riktig gress, det är ikke kunstgress".
Fakta
Mittemellan Pajala och Överkalix, en bit norr om Korpilombolo, svänger man av österut mot Ohtanajärvi och Aapua. Se satellitkartan för närmare beskrivning.