BIF i rött - gu’ va’ gött
Den östgötska tätorten Boxholm är kanske mest känt som bruksort och för sin ostindustri. Boxholms bruk grundades redan 1754. Här har det varit stålverk, sågverk, jordbruk och mejeri. Men här i denna artikel så ska vi fokusera och lyfta blickarna mot ortens fina idrottsplats Svartåvallen.
Namnet Svartåvallen
I nordvästra delen av tätorten hittar vi idrottsplatsen och strax väster om de tre fullstora fotbollsplanerna rinner Svartån. Passande namn på idrottsplatsen är alltså Svartåvallen. Men andra alternativ skulle kunna vara Bruksvallen, Ostvallen eller lite mer ironiskt med Boxvallen. Herrlaget spelar denna säsong (läst 2024) i division 5 västra Östergötland. Som bäst har man ett par sejourer i division 3. Damlaget spelar i division 4 västra Östergötland.
Landskamp på Svartåvallen
Jo, det har faktiskt spelats landskamper på Svartåvallen. Dock inte A-landslaget utan pojklandslagsmatcher. År 2007, i samband med EM-kvalturneringen för pojkar 18 år spelades två matcher på Svartåvallen. Den ena var Sverige mot Makedonien och där en viss Albin Ekdahl kom in i andra halvlek och bidrog till den gulblåa segern med 3-2.
Svartåvallen
Svartåvallen invigdes 2 juli 1933 och firade alltså 2023 hela 90 år! Den fina rödvita takläktaren med det röda vinklade taket är dock inte lika gammal. I oktober 1989 orsakades en stor skada på en tidigare läktare vilket resulterade att den läktaren rasade. Bilder på den läktaren hade varit kul att se. Huruvida det är denna gamla läktare som finns på detta gamla vykort får vara osagt.
Allt i rött
Alla byggnader på idrottsplatsen går i rött och vitt, precis som lagets matchställ. Dock så är klubbmärket i blått och vitt. Idrottsplatsen har förvisso konstgräs, vilket man som idrottsplatsromantiker inte brukar hålla högt men Svartåvallen håller vi högt ändå.
Som sagt, BIF i rött - gu ‘va’ gött! 😉⚽
Kontakta mig på mats@idrottsplats.se om du vill berätta något om Svartåvallen.
Fakta
Länk från svensk-fotboll.com