Sveriges Aston Villa, Feskarlaget, De rödvita eleganterna, ‘Laget med vind i segeln’ Kärt barn har många namn är ju ett klassiskt uttryck. Därav kändes det extra kul att grotta ner sig i halländska Bua IF och vilken buffé det blev att skriva om. Västkustvallen (passande namn) ligger ca 25 km norr om Varberg, bara några utsparkar från havet och norr om bukten hittar vi kärnkraftverket i Ringhals. Strålande läge med andra ord.
Merparten av orterna vi skriver om här på idrottsplats.se har en negativ befolkningsutveckling, Bua är dock ett undantag som ökat sin befolkning från ca 450 på 1960-talet till idag strax över 2000 för några år sen. Men allt är inte frid och fröjd, i alla fall inte för Bua IF. Kommunen är ute efter Västkustvallens dyra mark för att bygga mer bostäder. Något som oroar föreningen och alla oss idrottsplatsromantiker.
Västkustvallen har ett vackert läge i den södra delen av samhället. Kustroddarevägen stryker längs kortsidan och runt om finns lite villor med lummiga trädgårdar som har gratisutsikt över planen. En trevlig rödvit portal med texten ‘Västkustvallen’ hälsar besökarna välkomna. På långsidan där klubbhuset finns sträcker sig ett rödvitt hängräcke med anor 1950-talet och på den norra långsidan finns en ‘klassisk’ halländsk takläktare.
Vad menas nu med en klassisk halländsk takläktare undrar du säkert?
Just i Halland har jag noterat flertalet läktare på idrottsplatser som påminner sig om varandra. Troligen tillverkad 1980-2000. De är alla samma format, en lång låg takläktare som sträcker sig ca 50 meter och är placerad på en av långsidorna. Liknande finns bl.a. i Morup, Norvalla, Rolfstorp, Långås m. fl.
Via idrottsplats.se på facebook skickade jag ut en blänkare om någon hade något speciellt minne att dela med sig av från Västkustvallen i Bua. Och resultatet visade snabbt att det är en förening som engagerar och berör många. Dessutom fick jag tag i föreningens välskrivna jubileumsbok ‘Bua IF 75 år’.
Att plocka ut händelser från boken var inte lätt då buffén var enorm men här kommer ett axplock.
För 80 år sen (skrivet 2019) bildades Bua IF hemma i Perka Eriks kök. Det som anses vara den första matchen som arrangerats i Bua skedde dock två år tidigare när fiskare mötte bönder på Kristihimmelsfärdsdags 1937. Med enkla mått fick fyra gärdsgårdstenar agera målstolpar. Lagen klädde sig i det som fanns till hands. Fiskarna i blåblus och bönderna i arbetsbyxor, samtliga i träskor. Det som blev föreningens första fotbollsplan tillkom genom en generös bonde som skänkte en bit mark mot en flaska konjak i gengäld. Planen fick måtten 85 x 45 meter (det var vad gärdsgården runt hagen tillät), det ströddes sågspån som fick agera linjer, och stadiga ledningsstolpar fick bli målställning.
Vi flyttar fram oss i tiden, under 70-talet var Bua IF ett starkt lag bestående av många fiskare. Det blev flera säsonger som stabilt div. 4 lag. Men 1978 small det till ordentligt i Svenska Cupen för Bua. Via dom tre första omgångarna hade man slagit ut tre div. 3 lag. I den fjärde omgången lottades man hemma mot div. 3 laget Valbo IF från Gästrikland. Motståndarna anade oro och såg sitt motstånd som oövervinligt och såg inte emot en lång och kostsam resa mot Halland så det blev helt enkelt w.o. seger för Bua.
Som plåster för utebliven match fick Bua istället en drömlottning i åttondelsfinalen. Hemmamatch mot svenska mästarna, Malmö FF som dessutom rankades som Nordens bästa lag. I startelvan som MFF kom med till Bua så fanns hela 8 spelare som bara en månad innan spelat VM. Det hämtades läktare från Göteborg till Västkustvallen, hela samhället laddade och laget körde extra träningar.
Bildkälla; Bua IF 75 år
Och det finns faktiskt ett TV-klipp från förberedelserna på youtube att kolla in.
Det blev ingen skräll men säkert en oförglömlig sommardag för spelarna och publiken. Bua stod upp väldigt bra men föll till slut med 0-4 inför hela 4000 personer. Ett publikrekord som än idag står sig. MFF gick vidare och vann till slut hela cupen det året.
Portugisiska storlaget Benfica var på Sverigeresa 1992. Någon SPA vistelse lär det inte varit då de avverkade nio matcher på nio dagar. Västkustvallen var ett av besöken där de rödvita portugiserna vann med 7-1. Sen var Benfica bl.a. även på besök i Falkenberg och mötte Arvidstorps IK. Efter matcher mot ökända motstånd som Grimeton och Galtabäck så blev det en månad senare istället Real Madrid som stod på spelprogrammet. Rätt stora kontraster.
Nu till det som många undrar över. Varför kallas föreningen för ‘Sveriges Aston Villa’ ?
En reporter fr GP var i Simlångsdalen för att rapportera från matchen mellan hemmalaget och Bua IF. Bortalaget hade en busslast supportrar med sig som drog sina ramsor. En av ramsorna löd
- Heja Bua stå ej stilla, ni är Sveriges Aston Villa !!
Journalisten från GP plockade med det i artikeln och med det fick föreningen det smeknamnet.
Extra noterbart från jubileumsboken:
Från 1939 till 1976 var det nog extra roligt att vara målvakt i klubben. Det tyckte säkerligen de endast tre målvakterna som tillsammans stod i mål under denna period.
Peter, Peter, Peter, Peter, Peter, Peter, Peter och Peter!
Visste ni att Bua IF har svenskt rekord i spelare med samma förnamn i en och samma match. I en b-lagsmatch 1999 mot Anneberg fanns inte mindre än 8 st Peter på plan.
Vi tar farväl av Västkustvallen och avslutar med en berättelse från f.d. Halmstads BK spelaren Stellan Andersson:
- När jag varvade ner från elitfotbollen i Alets IK (Janne A:s moderklubb) i div. 4 så gjorde jag för ovanlighetens skull vid ställningen 1-1 ett kanonmål med ett stenhårt skott. Målet blåstes dock bort. Domaren pekade på en av våra spelare (Claes Johansson som också spelade med glasögon liksom jag) som låg skadad långt ute vid hörnflaggan i offsideposition. Vilda protester hjälpte inte. Numera ser man ofta offsidestående spelare ganska nära bollbanan men som inte anses inverka i spelet. Offsideregeln kanske har ändrats sedan dess? Men nog grämde det mig!
Varför fanns inte VAR ?
Tack till Svante Bernhard, Ingemar Berg http://klubbmarken.com/ och Janne Nilsson (Bua IF)
Fakta
Länk från svensk-fotboll.com